Ainolla ilmenee jo ensioireita

– Minulle lapasten neulominen on aivan uutta. Tykkään kaikenlaisista käsitöistä, sen vuoksi tulin hakemaan opastusta.

Pian yksitoistavuotias hämeenlinnalainen Aino Posti ei ollut ainoa ohjausta ja vinkkejä hakenut käsityön ystävä, kun Marttojen ja Novitan yhteistyössä järjestämän tumppurekkakiertueen pysähdyspaikkana oli kauppatori. Useat sadat neulonnan ystävät jakoivat ja hakivat uusia ohjeita.

Aino Postia opasti tumppujen neulomisen alkutaipaleella Linnan Marttoja edustava Marialiisa Hiltunen.

Päivän aikana rekan uumenissa vieraili useita satoja ”neuloosiin” hurahtaneita ”neulootikkoja”. Toisilla neuloosiaste on syvempi, toisilla kevyempi. Aino Postista on vasta kehittymässä tuore neulootikko, mutta alkutaival näyttää taudinkuvan kannalta lupaavalta.

Valtaosa kävijöistä oli jo harrastuksen hyvin hallitsevia, mutta joukossa oli melkoinen määrä ensiaskeleitaan ottavia, mukana myös miehiä ja nuoria.

Viime lauantai oli neulojille ainakin siinä mielessä otollinen päivä, että ulkona paukkui yli 20 asteen pakkanen – kaikki neulontatuotteet tumpuista kaulaliinoihin ja villapaitoihin saakka olivat arvossa arvaamattomassa.

Perinteiden

siirtämistä

Käsitöiden, siinä mukana neulominen, pelättiin takavuosina jäävän historiaan, kun kauppojen hyllyiltä voi nykyisin ostaa kaiken valmiina. Käsitöiden renessanssin uskottiin olevan historiaa, muistoja niukkuuden ja puutteen päiviltä.

– On käynyt päinvastoin. Ihmiset neulovat nykyisin aikaisempaa enemmän, julkineulonta (=yleisissä tiloissa) on lisääntynyt, taitoja siirretään sukupolvelta toiselle, ”rekkarouva” Susanne Ranta-Kiiski kertoo.

Hän on Suomen suurimman käsityölankojen valmistajan, Novita Oy, markkinointi- ja viestintäjohtaja. Novitan Korialla, Kouvolan kaupungissa sijaitsevassa kehräämössä valmistetaan ja värjätään noin miljoona kiloa lankaa eli 10 miljoonaa lankakerää vuodessa. Se on noin 90 prosenttia Suomen markkinoista.

‧– Lankojen myynti on kasvanut noin 50 prosenttia kolmen viimeisen vuoden aikana. Se kertoo neulontainnostuksesta, rekkakiertuetta vetävä Ranta-Kiiski kertoo.

Kehityssuunnasta kertoo sekin, että entisaikojen kodeissa järjestetyt ompeluseurat pidetään nykyisin ympäri valtakunnan ABC-asemilla.

Kyse on myös kulttuuriperinteen ja käsityötaitojen siirtämisestä sukupolvelta toiselle.

– Neulomisessa on kyse myös elämänlaadusta. Nyt annetaan itselle aikaa, insinöörimäinen tekeminen on poissa, ei tarvitse suorittaa. Hidastamalla saadaan hyvinvointia kiireen keskelle ,Susanne Ranta-Kiiski selvittää kasvavan innostuksen taustoja.

Etelä-Hämeen Martat järjestää Marttakeskuksessa, Rauhankatu 5, kaikille avoimen tumppukurssin tiistaina 14. helmikuuta kello 18–21.