Uutiset

Airiston Helmen taustalla olevan liikemiehen vaatimat miljoonat pysyvät takavarikossa, päätti oikeus – poliisi joutuu palauttamaan kaksi sormusta

Yhtiön takana oleva liikemies oli vaatinut, että käräjäoikeus kumoaisi yli 3 miljoonan euron käteistakavarikon. Käräjäoikeus pääosin hylkäsi pyynnön.
Poliisi teki mittavan kotietsinnän Turun saaristoon syyskuun lopussa. Kotietsinnän yhteydessä poliisi takavarikoi muun muassa suuren määrän käteistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on päättänyt, että Airiston Helmi -yrityksen tiloihin tehdyn kotietsinnän yhteydessä takavarikoitu rahasumma pysyy takavarikossa.

Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa asiaan keskiviikkona.

Airiston Helmi -yhtiön taustalla oleva venäläinen liikemies oli vaatinut takavarikon purkua ja rahasumman palauttamista. Jutusta järjestettiin pakkokeinoistunto marraskuun puolessavälissä. Keskusrikospoliisi vastusti takavarikon kumoamista.

Kyse on syyskuun lopussa tehdystä kotietsinnästä, joka tehtiin Paraisten kunnassa Turun saaristossa. Suuren poliisioperaation yhteydessä poliisi takavarikoi lähes 3,5 miljoonan euron edestä käteistä yhtiön omistuksessa olleista tiloista.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti keskiviikkona, että liikemiehen vaatimus takavarikkopäätöksestä valtaosin hylätään. Oikeus kuitenkin velvoittaa keskusrikospoliisia palauttamaan takavarikoitua sormusta oikeille omistajilleen.

Takavarikot ja kotietsinnät liittyvät keskusrikospoliisin (KRP) johtamaan, Airiston Helmi -yhtiöön liittyvään talousrikostutkintaan. KRP tutkii kokonaisuutta muun muassa epäiltyinä törkeinä veropetoksina ja törkeinä rahanpesuina.

Kokonaisuudessa kaksi ihmistä on ollut vangittuna syyskuusta lähtien. Kaksikko on toisinaan vaatinut vapautusta tutkintavankeudesta, mutta he ovat toistaiseksi pysyneet vangittuina.

Koko kotietsintä kyseenalaistettu

Airiston Helmi -yhtiön edustaja on myös kyseenalaistanut koko kotietsinnän laillisuuden. Kotietsinnän laillisuudesta on pidetty pääkäsittely, ja oikeuden on määrä antaa ratkaisunsa takavarikon laillisuuteen joulukuussa.

Edustajan asianajaja Kari Uoti on sanonut aiemmin, että kaikki rikosepäilyt jutussa kiistetään.

Airiston Helmeen liittyvä tutkinta kestää KRP:n mukaan useita kuukausia. Yhtenä syynä tähän on, että tutkittava data-aineisto on suuri. KRP on saanut apua tutkinnassa muun muassa Puolustusvoimilta ja suojelupoliisilta.

Menot