fbpx
Uutiset

Airiston Helmen venäläisliikemies saattaa saada koskemattomuuden Suomen vierailun ajaksi

Lain mukaan kutsuttuna toisesta valtiosta Suomeen saapuvaa, rikoksesta epäiltynä tai todistajana kuultavaa henkilöä ei saa vierailun aikana asettaa syytteeseen, vangita tai rangaista eikä hänen vapauttaan saa muullakaan tavalla rajoittaa.
Poliisin kotietsinnät syyskuun loppupuolella kohdistuivat esitutkinnassa Airiston Helmen kiinteistöihin Turun saaristossa. Kuva: Jari Laurikko
Poliisin kotietsinnät syyskuun loppupuolella kohdistuivat esitutkinnassa Airiston Helmen kiinteistöihin Turun saaristossa. Kuva: Jari Laurikko

Keskusrikospoliisin (KRP) tavoitteena on saada Airiston Helmeen liittyvä esitutkinta valmiiksi ensi vuoden tammikuuhun mennessä. Asiasta kertoo Lännen Medialle tutkinnanjohtaja, keskusrikospoliisin (KRP:n) rikostarkastaja Tomi Taskila.

Asiassa on poliisin mukaan kyse talousrikostutkinnasta, jossa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta. Kotietsinnät kohdistuivat esitutkinnassa Airiston Helmi Oy:n kiinteistöihin Turun saaristossa viime vuoden syyskuussa.

Tutkinnan kohteena olevassa yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä. Lisäksi yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Tutkinnan aikana on ollut vangittuna törkeästä veropetoksesta ja törkeästä rahanpesusta epäilty Venäjän kansalainen sekä Viron kansalainen, jota epäillään avunannosta törkeään veropetokseen ja törkeästä rahanpesusta. Molemmat henkilöt on vapautettu tutkintavankeudesta.

Puolustus on kiistänyt rikosepäilyt. Parhaillaan tutkinnassa selvitetään kotietsinnöissä löytynyttä dataa ja odotetaan oikeusapupyyntöihin vastauksia. Taskila arvioi Airiston Helmen toiminnan olleen melko suunnitelmallista.

– Avustajapuoli on esittänyt että (yhtiön) varat ovat laillisia ja pyrimme oikeusapupyynnöillä selvittämään, että mikä niiden varojen tausta on, Taskila sanoo.

Liikemies ehkä kutsulla kuultavaksi

Airiston Helmen taustalla olevan venäläisen liikemiehen avustaja Kari Uoti on sanonut, että kaikki rikosepäilyt asiassa kiistetään. Uotin päämiestä ei ole kuultu tutkinnassa.

Rikostarkastaja Taskilan mukaan liikemiehen kuuleminen ei ole vielä ajankohtaista, mutta tutkinnan edetessä yksi vaihtoehdoista on, että hänet kutsutaan ulkomailta kuultavaksi.

– Joudumme tietyssä vaiheessa miettimään, miten tämä (esitutkinta) saadaan valmiiksi. Jos häntä ei ole aiemmin tavoitettu, niin sitten tulee kysymykseen tuo (kutsu) menettely, Taskila sanoo.

Kutsuttuna saapuessaan venäläisliikemies saisi koskemattomuuden vierailunsa ajaksi. Kyseessä on laki oikeudenkäyntiin ja esitutkintaan osallistuvien henkilöiden koskemattomuudesta “eräissä tapauksissa”.

Käytännössä Suomen viranomainen voi kutsua henkilön kuultavaksi ulkomailta Suomeen esimerkiksi esitutkintaa varten. Lain mukaan kutsuttuna toisesta valtiosta Suomeen saapuvaa, rikoksesta epäiltynä tai todistajana kuultavaa henkilöä ei saa vierailun aikana asettaa syytteeseen, vangita tai rangaista eikä hänen vapauttaan saa muullakaan tavalla rajoittaa.

“Ei ole sellaista pakettia”

Koskemattomuus koskee lain mukaan sellaista rikosta tai muuta käyttäytymistä, joka on tapahtunut ennen henkilön lähtöä siitä valtiosta, josta hänet on kutsuttu Suomeen.

Lain mukaan koskemattomuus lakkaa sen jälkeen, kun henkilöllä on ollut tilaisuus poistua maasta viidentoista päivän ajan siitä päivästä, jolloin hänelle on ilmoitettu, ettei hänen läsnäolonsa enää ole tarpeen. Tällä hetkellä kutsun esittäminen ei ole kuitenkaan ajankohtaista.

– Ei ole sellaista pakettia kasassa kuulustelua varten, että henkilölle kannattaisi tässä kohtaa esittää kutsua, Taskila sanoo.

Menot