Uutiset

Äitee hiihtää enemmän kuin mitalivuosinaan

Siiri ”Äitee” Rantanen hiihtää enemmän kuin kilpavuosinaan. Lenkkejä latusilla rajoittavat nyt vain Tunteita ja tuoksuja sekä Emmerdale. Viiden vuoden sitova rupeama aviomiehen omaishoitajana vaihtui kesällä leskeydeksi.

– Kyllä 2 000 kilometriin pitäisi päästä, tuumii Äitee monot jalassaan.

Kaikesta päätellen hän olisi mieluummin suksilla kuin haastateltavana.
Siiri Rantanen arvelee lopettavansa hiihdon, ellei jaloille pääse tai sydän toppaa.

– Vielä ei ole siltä tuntunna.

Lahdessa tiedetään Siirin vieläkin ohittavan ladulla kovakuntoisia miehiä. Kilpanumeron hän laittaa rintaansa taas sotaveteraanien SM-kisoissa.

– Kaksi siellä on parempaa, toteaa Äitee ja jättää sanomatta, että ne ovat miehiä.

Ikuiselle poikatytölle se on luonnollista. Likkana hän huruutteli suksilla poikien kanssa ja uhkasi silputa siskon nuken pajapölkyllä. Hiihtotreenin jälkeen hän meni mieluummin Haku-Veikon ja muitten miesten kanssa saunaan kuin odotteli kylmissään naisten vuoroa.

Siiri Rantanen muistaa ”Äiteen” synnyn.

– Kymenlaakson tytöt, Mirja Hietamies etunenässä, ryhtyivät Vuokatissa leirillä nimittelemään, kun minä aina kudoin.

Hän arvelee lempinimen viittaavan ennemmin rooliin joukkueessa kuin kahteen lapseen, jotka aviomies Kalle vaati tekemään ennen urheilu-uraa.

Huolehtijan rooliin Siiri oli tottunut pienestä pitäen. Hän sai 15-vuotiaana harteilleen koko huushollin, kun äiti kuoli. Hoidettavana oli kolme nuorempaa sisarusta sekä karja.

– Vettä kannoin korennolla mäen alta, muistelee hän kotioloja Pohjois-Karjalassa.

Jo koulukilpailuissa Siiri pärjäsi, mutta kykynsä hän näytti vasta Värtsilän kansallisissa kisoissa 1944. Silloinen kunnalliskodin karjapiika sivakoi piirin parhaaksi yli minuutin erolla, vaikka käytti tallukkaita ja kannantakaisia!

Siiri ja Kalle Rantasen nelihenkinen perhe muutti Lahteen vuonna 1951. Lahden Hiihtoseura sai Siirin vahvistuksekseen, ja syntyi naisten viestijoukkue, jollaista ei LHS:lla ole sittemmin ollutkaan.

Koko Suomen Äiteeksi Rantanen nousi viimeistään Cortinan olympialaisten viestin viimeisellä osuudella, kun hän ohitti voittamattomaksi uskotun Neuvostoliiton.

Naapurista hän sai monta pitkäaikaista ystävää.

– Kävin äskettäin taas Virossa Alevtina ja Pavel Koltsinilla. Yhdessä nostettiin Otepäässä perunoita.

Vaikka Siiri Rantasen titteli on puhelinluettelossa hiihtäjä, ammattilaisuus oli ennen kaukana.

– Töissä käytiin ja sieltä tuli markat. Leirit ja kilpailumatkat pienensivät tilipussia.

– Ei mulle kukaan tyrkännä rahakirjeitä. Kerran antoivat Lahdessa kaasu-uunin. Käyttöä oli myös pyykkilingolla ja matkaradiolla.

STT

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic