Uutiset

Äiti Maa on nyt vähän väsynyt

Papiljottipäinen äiti harhailee kylmän aamupuurokattilan kanssa keittiöstä olohuoneeseen huonosti nukutun yön jälkeen.

Lapset eivät tahdo syödä puuroa: puuro on pahaa. Lapset eivät tahdo mennä tarhaan: siellä on tyhmää. Lapset haluavat heitellä aamupuuron äidin hiuksiin, kun hän kumartuu nostamaan pöydän alle pudonnutta tuttia. Lapset haluavat katsella koko päivän telkkaria.

Lapset, äiti on nyt vähän väsynyt.

Lauseen voisi muuttaa viime viikkojen tapahtumien jälkeen muotoon: Lapset, äiti Maa on nyt vähän väsynyt.

Lapset eivät totelleet, vaikka äiti kärsivällisesti sanoi monien tiedemiesten suulla, että lentokoneella lentäminen on tuhmaa. Lentäminen on tietysti myös kivaa, kuten television katselu, mutta liikakäytöllä on huonoja vaikutuksia. Jos sitä ei uskota hyvällä, täytyy kaukosäädin ottaa kokonaan pois.

Ajatus maasta äitinä pohjautuu kreikkalaiseen mytologiaan, jossa maan jumaluutta, maaemoa, kutsuttiin nimellä Gaia. Sittemmin ajatuksen on adoptoinut muun muassa new age -liike. Sen mukaan maapallo on tietoinen, koko eliökunnasta koostuva olento, jonka päämäärä on suojella elämää.

Nykyaikana Gaian suurin vihollinen on luonnollisesti ihminen, jonka aiheuttamaa luonnon saastumista Gaia pyrkii estämään ja korjaamaan.

Suhtaudun suurella varauksella kaikenlaisiin maailmansielunlöytämisliikkeisiin. Islannin tulivuoresta kertova uutisointi nosti kuitenkin mieleeni yläasteen maantiedon kirjan, jossa yksi kappale oli varattu Gaia-aatteelle: maapallolle, joka aktiivisesti toimii omien etujensa mukaisesti suojellen itseään ajattelemattomilta asukkailtaan.

Lentämisen ympäristövaikutuksista on puhuttu jo useita vuosia ja yhä kiihtyvässä määrin. Silti Euroopan ilmatilassa liikkuu joka päivä yli 20 000 lentoa.

Näistä lennoista pystyttiin tuhkapilven vuoksi lentämään lauantaina noin 5 000. Äiti Maa riuhtaisi lapsilta kaukosäätimen ja napsautti lennot poikki. Tätä ennen lentämisestä kieltäytyminen oli vapaaehtoinen ympäristöteko. Nyt Euroopan lentokentillä istuu kymmeniätuhansia ihmisiä, joista on tullut ympäristön ystäviä vasten tahtoaan.

Toisaalta Gaia saattoi ajaa itsensä ojasta allikkoon. Uutisoinnoin uusin aalto kertoo, että lentojen perumiset ovat olleet todellinen piristysruiske muille matkantarjoajille.

Esimerkiksi lontoolainen taksiyritys Addison Lee on kertonut saaneensa tilauksia matkoista muun muassa Pariisiin, Milanoon, Zürichiin ja Salzburgiin (STT 17.4.). Tällaisista automatkoista kertynee jo aikamoisia pakokaasupäästöjä.

Vilkaisu Euroopan komission ilmastonmuutossivuille valaisee kuitenkin mittasuhteita. Sivuilla sanotaan, että Atlantin ylittävä lento aiheuttaa lähes puolet siitä hiilidioksidimäärästä, jonka ihminen keskimäärin synnyttää toiminnallaan vuoden aikana, autoilu mukaan lukien.

Gaia taitaa sittenkin jäädä voiton puolelle.

veera.visapaa@hameensanomat.fi

Päivän lehti

4.6.2020