Uutiset

Äitiä pitää muistaa myös pöytävarauksella

Jos äidin vieminen ulos syömään tulee mieleen ensimmäistä kertaa nyt, olet pienoisessa pulassa.

– Emme ole edes mainostaneet äitienpäivänlounasta missään, sillä pöydät on myyty loppuun jo pari viikkoa sitten. Ihmiset ovat oppineet varaamaan aina aikaisemmin ja aikaisemmin, kertoo Tiina Klemelä Ravintola Pizzeria Popinosta.

Soittokierros Hämeenlinnan ruokaravintoloihin paljastaa melko yllätyksettömän tosiasian, että ihmiset jakautuvat aune aikaisiin ja matti myöhäisiin. Todella monet myöhäiset soittelivat vielä lauantai-iltana ravintoloihin lounaspöydän toivossa, kun aikaiset hoitivat asian kuntoon jo kolme viikkoa sitten.

– Varsinkin isot pöydät menevät tosi nopeasti, mutta yleensä varaaminen onnistuu hyvin noin paria viikkoa aikaisemmin, sanoo Ravintola Huviretken tarjoilija Tuula Vihanti.

Jos nälkää voi lykätä

”Hyvin täysiä” ovat sunnuntaina Popinon ja Huviretken lisäksi muutkin kaupungin ruokapaikat, mm. Piparkakkutalo, Tawastia Bank, Vanajanlinna, Olde Williams Pub ja Rosso.

Jotta pöydätön äiti seurueineen säästyisi pettymyksiltä, eivät ravintolat suosittele niiden ovilla juoksemista. Jos onneaan haluaa kuitenkin koittaa, antavat ravintolat toiveikkaille muutamia vinkkejä.

– Aina välillä tulee peruutuksia, joten ehkä pienelle porukalle voi löytyä tilaa noin tunti kaikkein tyypillisimpien lounasaikojen kuten kello kahdentoista ja neljäntoista jälkeen, sanoo Piparkakkutalon tarjoilija Hanna Karppinen.

Mitä pidemmälle äitienpäivä etenee, sitä todennäköisemmäksi vapaan pöydän löytäminen tulee. Kello 16.30 tilanne voi olla jo aivan toinen kuin kello 14. Ravintolat, jotka ovat auki iltaan asti, suosittelevatkin äitienpäivälounaan muuttamista suosiolla äitienpäiväpäivälliseksi tai -illalliseksi.

Ensi vuotta silmällä pitäen kannattaa siis muistaa, että pöytävaraus tehdään mieluummin viikkoja, ei päiviä ennen h-hetkeä.

– Kun äitienpäivästä puhutaan, pitäisi asiakkaan toimia alkuviikosta, viimeistään keskiviikon tietämillä, sanoo William?s Pubin tarjoilija Eetu Mustonen.

Perinteenä äitienpäivänlounas on niin vakiintunut, etteivät ammattilaiset osanneet ainakaan vielä lauantaina aistia ilmassa suuria muutoksia edellisvuosiin verrattuna.

– En ole havainnut uusia virtauksia. Ruusutamme kaikki äidit tänäkin vuonna, lupaa Vihanti. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020