Uutiset

Aito kuusi ei kuseta

Ystäväni äiti soitti tyttärelleen menneellä viikolla ja tiedusteli, olisiko katastrofaalista, jos joulua juhlittaisiin ilman kuusta. Syy oli se, että joulukuusen kynttilät ovat niin vanhaa perua, etteivät ne käy vastavalmistuneen talon pistorasioihin.

Ystäväni ajatteli jo sen verran aikuistuneensa, että pystyy elämään joulun ilman kuusta ja suostui äitinsä ehdotukseen. Tosin hän ehdotti, että hommattaisiin pieni pöytäkuusi tuoksua tuomaan. Äiti heltyi.

Kun itse vietin ensimmäistä joulua mieheni kotona, tiesin, että heillä ei kuusta tuoda sisään. Vihjailin jo hyvissä ajoin ennen joulua, että olisihan se kuusi ihan kiva. Eihän appiukko voinut sanoa ei, joten hän kävi maalta hakemassa kuusen. Nyt kuusi tuodaan heidänkin perheessään joka joulu sisään, vaikka en olisikaan paikalla.

Joulussa kestää vielä sen, että lahjoista ja kinkusta on tehty markkinarumba, joka alkaa marraskuussa ja päättyy suureen aleen joulun jälkeen. Senkin kestää, ettei saa enää sataa pakettia.
Nykyään voi jopa sopia tiettyjen ihmisten kanssa, että jätetään lahjojen osto väliin.

Kuusen markkinointi ottaa pannuun. Tarjolla on muovisia, tanskalaisia ja muita erikoiskuusia, jotka saavat ihon kananlihalle.

Fakta on se, että aito, perinteinen kuusi ei kuseta. Se tuo joulun, vaikka tiputtaisikin neulasia.

Aito kuusi kerää katseita. Sitä ihastellaan tai sitten perheen miespuolisille annetaan kommenttia, että olisi voinut vähän tiheämpi oksaisen puun valita. Ja vaikka kuusi olisikin vähän kiero, sen ympärille kokoonnutaan jouluaattoaamuna ripustamaan koristeita, ja joka kerta se on yhtä kivaa. Kuusessa palavat kynttilät luovat hämyisän tunnelman ja välkehtivät koristeet luovat juhlan tunnun. Kuusen tuoksu tuo joulun.

Lapsuusjouluun liittyy paljon tärkeitä muistoja. Niin kauan kun omaa joulua ei tarvitse tai halua rakentaa, riippuu lapsuusjoulun tunnelmissa.

Muutoksia rituaaleihin on vaikea hyväksyä, mutta omassa joulussa ne tulevat väistämättä vastaan. Samat ihmiset eivät voi olla koko ikää juhlimassa joulua saman katon alla.

Samanveroisen imelletyn perunalaatikon, jota mummu joka vuosi on tehnyt, pystyy valmistamaan ehkä parinkymmenen vuoden harjoittelun jälkeen. Ruokalistakin voi modernisoitua ja joulukukat vaihtua.

Onneksi sentään kuusesta voi pitää kiinni.

Ehdotin ystävälleni, että hän ostaisi joulukuusen kynttilät lahjaksi vanhemmilleen. Sitten hänen vanhempansa eivät voi enää laittaa kuusetonta joulua vanhentuneiden kynttilöiden piikkiin.
Ehkä heilläkin taas ensi jouluna on kunnon kuusi. Eihän ikinä tarvitse muuttua niin aikuiseksi, että kuusikin jo tuntuu turhalta jouluhömpötykseltä. Eihän?

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic