Kolumnit Uutiset

Aivopesu on alkanut tuottaa tulosta

Kaikkien aikojen kovimmaksi kitaristiksi tituleeratun Eric Claptonin lauluääni alkaa toden teolla kiukuttaa ja usko elämään kadota, kun älykännykästä pauhaa Believe in Life -rallatus viidettä kertaa putkeen.

Kyse ei ole mistään suoratoistopalvelusta. Kunpa olisikin. Spotifyssä saisi sentään katkaistua kappaleen oman mielensä mukaisesti.

Nyt biisiä ei saa poikki kirveelläkään. Tai saisi, mutta se tarkoittaisi samalla yhteyden katkaisua, ja minähän en heitä hukkaan puhelua, jonka eteen olen joutunut jonottamaan jopa 20 minuuttia.

Mitä pahaa olen tehnyt, että minua näin rangaistaan Clapton-kidutuksella? Vastaus piilee siinä, että olen soittanut Hämeenlinnan kaupungin numeroon, josta vain harvat vastaavat ensimmäisellä yrittämällä. Sama kuin olisi yrittänyt soittaa paikalliseen TE-toimistoon, josta hyvällä lykyllä joku vastaa puhelimeen Kuopiosta.

Yleensä ensimmäisenä ääneen pääsee vaihde: vaikeasti tavoitettavaa virkamiestä tavoittelitte, yhdistetäänkö vielä? Yhdistetään vaan.

Seuraava ihmisääni kuuluu taas suhteellisen heleästi lurittavalle Ericille, joka kertoo rakastavansa minua enemmän kuin valoa, niin kauan kuin uskoa elämään riittää. Englanniksi se rimmaa vähän paremmin: I love you more than light, as long as i believe in life.

Mikset sä soita, mukailee toimittaja annahanskimaisesti kolmannen soittopyynnön jälkeen. Anna sen soida, saatetaan kaupungintalolla tai missä lie tuumia elastisesti.

Claptonin kappale ei kaiu vain Hämeenlinnan kaupungin vaihteessa, se on tunkeutunut myös valtakunnan puhelinverkkoon. Onko nyt jokin juhlavuosi menossa? Täyttihän legendaarinen lauluntekijä pyöreät 70 vuotta – yli vuosi sitten. Ei minulla ole Rock and Roll Hall of Fame -miehen tuotantoa mitään vastaan, onhan Slowhand-lempinimellä tunnettu maestro loihtinut monta klassikkoa mittavalla urallaan.

Liika on kuitenkin liikaa. Olen laskenut, että tänä keväänä olen kuullut puhelimesta Believe in Life -kappaleen ainakin 50 kertaa.

Varmaan joku fiksu on tehnyt tutkimuksen, minkälainen musiikki rauhoittaa jonossa limboavaa kansalaista. Ehkä se on opittu radioasemilta: jos väki vihaa jotain hittibiisiä koko sydämensä pohjasta, sitä soitetaan entistä tiuhempaan. Lopulta kappaleesta tulee vähintään kesähitti. Oivaa aivopesua. Ei oikeastaan hassumpi kappale tuo Believe in Life.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic