Uutiset

"Aja 200 metriä ja saavut määränpäähän oikealla"

Lähes puolet suomalaisista käyttää navigaattoria tai matkapuhelimen karttajärjestelmää suunnistusapuna kertoo vastajulkaistu TNS -matkailututkimus. Kyselystä käy ilmi myös, että kolmannes alle 35-vuotiaista miehistä suunnistaa liikenteessä useimmiten älypuhelimensa navigointi- tai karttapalvelun avulla.

Navigaattoreiden kysynnän lisääntyminen vaikuttaa myös tarjontaan.

-Laitteiden hinnat ovat laskeneet tasaisesti. Kolme vuotta sitten navigaattorista piti pulittaa 300-500 euroa, nyt halvimmat lähtevät ale-kampanjoissa jo alle viidenkympin, kertoo Hämeenlinnan Expertin myyjä Ari-Jussi Sipilä.

Hintoihin vaikuttavat muun muassa laitteen näytön koko sekä se, kuinka suuri kartta-alue navigaattorissa on. Tarjolla on pelkästään Suomen alueet käsittäviä vempaimia sekä koko Euroopan tuntevia laitteita.


Kartta-apua kulkupeliin katsomatta

Navigaattoreiden hintojen laskiessa valikoima on kasvanut huimasti. Nyt laitteita on saatavissa myös esimerkiksi moottoripyörille ja kuorma-autoille räätälöitynä. Motoristit voivat saada suunnistusapurinsa vesitiiviinä sekä kiinnitystelineellä ja suuremmilla kuvakkeilla varustettuna. Kuorma-autoilijoiden apuväline jättää laskuista tiet, joilla ei autolla mahdu kulkemaan.

– Jos navigaattori tulee peruskäyttöön henkilöautoilijalle, on ensimmäinen ostokriteeri yleensä helppokäyttöisyys. Myös sillä on paljon merkitystä, minkä kokoinen kartta-alue navigaattorissa on.

Muihin vuodenaikoihin verrattuna kesä on kaikkein vilkkainta navigaattoreiden ostoaikaa.

-Myyntimäärät pompsahtavat lomailun takia jyrkkään kasvuun, Sipilä kertoo.

Navigaattoreiden myynti on kuitenkin hieman hiipunut edellisvuosiin verrattuna, sillä matkapuhelimien kartta- ja navigointiohjelmat ovat yleistyneet, kerrotaan Hämeenlinnan Expertiltä.

-GPS -paikannin ei kuitenkaan ole ensimmäinen ominaisuus, mitä puhelimelta halutaan, se on lähinnä kiva lisä. Omalle kohdalle ei ole sattunut yhtäkään asiakasta, joka olisi pelkän GPS:n takia tullut vaihtamaan puhelinta, Sipilä muistekee.


Harhailu hävettää

Toisin kuin naisia miehiä nolottaa kysyä ajo-ohjeita muilta, selviää matkailututkimuksesta. Kyselyyn vastanneista alle 35-vuotiaista miehistä yli puolet haluaa löytää perille pelkästään omin avuin, sillä heistä epätietoisuuden näyttäminen on kiusallista. Miltei 80 prosenttia heistä kertoo, että kartan tai matkaoppaan esillä pitäminen on nolostuttavampaa kuin matkapuhelimen käyttäminen julkisella paikalla.

Kartta sinnittelee silti navigaattorin ja älypuhelimien rinnalla.

– Vaikka minulla on navigaattori, en käytä sitä Hämeenlinnassa ajellessa juuri ollenkaan, sanoo 35 vuotta taksia ajanut Eugen Uschanov.

Hän kertoo kytkevänsä laitteen toimintaan vasta lähtiessään ajamaan vieraammille reiteille kuten Tampereelle tai Helsinkiin.

-En kuitenkaan usko navigaattorin ohjeisiin ehdoitta ja tapanani onkin tarkistaa vieras reitti myös kartasta, Uschanov lisää.

Ammattikuskien lisäksi esimerkiksi motoristien kulkemista navigaattori jouduttaa, sillä sen ansiosta ei tarvitse enää pysähtyä huoltoasemille levittelemään karttaa.

-Kyllä minä olisin valmis maksamaan navigaattorista sen 400 euroa, vaikka karttaa tuleekin monesti vilkaistua ennen matkaan lähtöä. On kiva, että navigaattorista pystyy katsomaan etukäteen matkan keston. Joillekin myös peltipoliisitutka on eduksi, mutta omassa laitteessani ei sellaista ole, kertoo hämeenlinnalainen Tommi Puurtinen.