Kolumnit Uutiset

Aja ja anna toistenkin ajaa

Kun pyöräilykausi on taas alkanut, kannattaa asialle uhrata muutama ajatus, ettei tarvitse myöhemmin katua. Toki jotkut ajavat polkupyörillä läpi vuoden ja muutamat moottoripyörilläkin, mutta suuri osa on kaivanut kaksipyöräiset esiin vasta viime viikkoina.

Kuolemaan johtavia onnettomuuksia sattuu kaksipyöräisten kuljettajille vuosittain kymmeniä, satoja loukkaantuu. Jotta nämä luvut saataisiin pienemmiksi, tarvitaan tarkkaavaisuutta ja ennakointia niin pyöräkuskeilta kuin autonkuljettajilta.

Moottoripyöräilijöille tekevät hyvää keväiset ruosteenpoistokurssit, joihin on mahdollista osallistua sekä ohjattuna esimerkiksi Riihimäen ajoharjoittelukeskuksessa että itsenäisesti Ahveniston moottoriradalla. Kokenutkin kuski voi näissä verestää taitojaan, kokemattomien taitojen kartuttamisesta puhumattakaan.

Autoilijoiden tulee nyt skarpata huomaamaan kaksipyöräiset – liikkuvatpa ne moottori- tai lihasvoimalla. Erityisesti risteysalueilla vaanii vaara. Jos pyörä jää huomaamatta tai sen nopeuden arvioi väärin, autoilija voi tulla yhtäkkiä pyöräilijän eteen perin ikävin seurauksin. Liikenneturvan mukaan etäisyydet pääsääntöisesti yliarvioidaan ja nopeudet aliarvioidaan.

Moottoripyörällä liikkuvien puolestaan tulee muistaa aina pitää pelivaraa, jotta yllättäviin tilanteisiin ehtii reagoida. Riittävä etäisyys edellä ajaviin ja risteyksiin hiljentäminen on viisautta. Siippani ennakoiva ajotapa on useasti säästänyt meidät onnettomuudelta, kun eteen on kääntynyt auto tai traktori. Turvallista matkaa toivon tällekin sesongille.

Polkupyöräilijöidenkin kannattaa varautua siihen, etteivät autoilijat välttämättä heitä huomaa varsinkaan näin keväällä. Väistämisvelvollisuudet tulisi meidän kaikkien selvittää ja muistaa. Härkäpäisesti omista oikeuksista kiinni pitäminen on kuitenkin kohtalokasta.

Tutkitusti kypärä pelastaa polkupyöräilijän kaatumisissa ja kolaroinneissa. Miksi sen käyttäminen on niin helppo unohtaa? Itse syyllistyn tähän alituiseen. Tyhmäähän se on, kun monta muuta vaaraa pyrin välttämään.

Voisimme itse kukin myöntää, että meille kaikille sattuu virheitä liikenteessä. Turha on nostattaa pulssia, kun joku töppää, jos tilanteesta selviää säikähdyksellä. Harva kai lopulta tahallaan vaaraa aiheuttaa, jos kännikuskeja ja kaahaajia ei lasketa.

Yritetään parhaamme ja uskotaan toistenkin yrittävän.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic