Uutiset

Ajantasaisella lääkelistalla halutaan parantaa potilasturvallisuutta

Hämeenlinnan terveysasemilla on kehitteillä uusia suojauskeinoja, joilla potilaiden lääketurvallisuutta voitaisiin parantaa. Hämeenlinnan ohella 13 terveyskeskusta ja -asemaa lähti vuosi sitten mukaan Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohdon Breakthrough (BT) -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on kehittää lääketurvallisuutta työyhteisöissä.

Koulutusylilääkäri Merja Toivosen mukaan nykyinen potilastietojärjestelmä ei valvo lääkitystä, jolloin vanhat kuurilääkkeet kuten antibiootit saattavat pysyä listalla turhaan vuosikausia. Toisinaan listalta voi vaihtoehtoisesti puuttua niitä lääkkeitä, jotka ovat käytössä.

Hämeenlinnassa käytössä oleva potilastietojärjestelmä hälyttää, jos sairauskertomukseen merkityt lääkkeet eivät ole keskenään yhteensopivia. Aina lääkelistan tietoihin ei kuitenkaan ole voinut Toivosen mukaan luottaa.

Noin 300 potilaan reseptit uusitaan viikoittain yhdellä terveysasemalla ilman, että lääkäri edes tapaa potilasta. Tavoitteena on, että potilas tulisi tietoiseksi omasta lääkityksestään ja saisi lääkäriltä tulostetun listan tropeistaan vastaanoton yhteydessä.

Toisinaan ihmiset uusivat lääkkeitä varmuuden vuoksi, vaikkeivät käyttäisikään niitä enää. Koulutusylilääkärin mukaan olisi tärkeää, että jokaisen potilaan tilannetta arvioitaisiin kerran vuodessa, jolloin myös reseptilääkkeet uusittaisiin vuodeksi eteenpäin. Tämä vähentää uusimisen tarvetta pitkin vuotta.

-Lääkärin täytyy uusiessaan nähdä potilaan sairaskertomus, eikä pelkästään kirjoittaa nimeä alle. Moni ei tätä ymmärrä, vaan luulee, että reseptin voi uusia muutamassa minuutissa, selittää Toivonen. (HäSa)

Päivän lehti

3.4.2020