Kolumnit Uutiset

Ajastinkolumni: 90-luku, olikin jo ikävä

Aikakaudet kiertävät, se on tiedetty jo pitkään. Nyt on 1990-luvun vuoro tulla takaisin.

Varmin merkki siitä on, että pokemonit rynnivät viime viikolla katukuvaan.

Vuonna 1999 Suomeen tullut pelikonsoli Game Boylle suunniteltu Pokémon-peli räjähti silloin käsiin ja nousi sukupolvensa ilmiöksi keräilykorttien, tv-sarjan ja elokuvien mukana.

Nyt Pokémon Go -pelin julkaisun jälkeen kadut täyttyvät aikuisistakin ihmisistä, jotka kännykkä kädessään jahtaavat pokemoneja, ja koettavat kerätä ne kaikki.

Lapsuuden unelma on tullut monelle todeksi: pokemon-kouluttaja voi olla nyt tosielämässään.

Toinen varma merkki 90-luvun paluusta on, että Clinton hakee jälleen USA:n presidentiksi.

Bill Clinton nousi Yhdysvaltain presidentiksi demokraattien ehdokkaana ensimmäisen kerran vaaleissa vuonna 1993 ja uudelleen vuonna 1996.

Nyt on vaimo-Clintonin vuoro. Jos maailmalla käy onni ja tosi-tv-julkkis, miljardööri Donald Trump häviää tulevat vaalit, nousee Yhdysvaltojen johtajaksi Hilary Clinton. Hän otti aikoinaan aktiivisen roolin jo miehensä kampanjassa, joten ysärin tulon voi melkein haistaa Clintonista.

Kolmas todiste on, että vuonna 1992 perustettu skeittipunkbändi Blink-182 on nyt Billboard 200-listan ykkösenä. Listalle kerätään 200 eniten myynyttä musiikkialbumia ja EP:tä Yhdysvalloissa.

Myös ysärin tyttö- ja poikabändeissä vaikuttaneet laulajat dominoivat nyt listoja: niin ’N Syncin Justin Timberlake kuin Destiny’s Childin Beyoncé loistavat lavoilla ja listoilla. 

Kaiken huipentaa, että brittilehti The Sunin mukaan Spice Girlsin jäsenet suunnittelevat massiivista paluukonserttia ensi vuoden heinäkuussa.

Vain kannettavat cd-soittimet puuttuvat ihmisten käsistä. Ne viimeistelisivät nämä musiikkielämykset. On helppo yhä muistaa, miltä tuntui lenkillä, kun juoksit liian lujaa ja soitin jäi jumiin, kun levy hyppäsi.

Neljäntenä on tottakai muoti. Erilaiset pikkuletit koristivat ysärillä kaikkien päitä, ja nyt lettivillitys on tullut takaisin. Isin ja tyttöjen lettikirja ja muut aiheesta julkaistut, myyntilistoilla komeilevat lettikirjat kertovat riittävästi aiheesta.

Ja tolppakorot, ne tulivat takaisin jo viime kesänä.

Vyölaukkuja ja minireppuja en ole vielä nähnyt, mutta näiden todisteiden valossa ne ovat täällä hetkenä minä hyvänsä.