Uutiset

Ajattelemattomuudella voi olla kova hinta

Tuhannet ja taas tuhannet auringonpalvojat kerääntyvät päivittäin hiekkarannoille nautiskelemaan, eli suomeksi sanottuna kärventämään nahkaansa karrelle.

Tapahtuman jälkeen kiristää, kutittaa ja kuoriutuu, mutta kaikesta huolimatta homma otetaan uusiksi kerta toisensa jälkeen.

Voidaanko kuitenkaan enää puhua nautiskelemisesta, jos ruskettuneesta kuontalosta kuoriutuu vuosikausien jälkeen ihosyöpä, pitkä ja kivulias hoitoprosessi ja pahimmassa tapauksessa kuolema?

Tuollaisessa tilanteessa tuskin kukaan enää yhdistää asiaa nautintoon.

Viime kuussa Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus ja syöpäjärjestöt kertoivat UV-säteilyn ja ihosyöpien lisääntymisestä.

Asiantuntijat arvioivat, että ihosyövästä tulee tätä menoa uusi suomalainen kansantauti. Kehityksen voi pysäyttää vain radikaali asennemuutos, sillä loppupeleissä kyse on yksilön valinnasta.

Koko tilanne lienee merkki piittaamattomuuden ja ajattelemattomuuden aikakaudesta.

Kuvitellaan, ettei omalle kohdalle voi osua mitään niin ikävää kuin vaikkapa ihosyöpä.

Kuulin taannoin rannalla kahden teinitytön harmittelevan sitä, kun vanhemmat olivat yrittäneet hillitä heidän rusketusvimmaansa kertomalla terveysriskeistä.

Toinen tyttö totesi huvittuneena, että ”nuoriahan tässä ollaan, tollasia ehtii miettiä sitten vanhempana”. Molemmat nauroivat letkautuksen päälle makeasti.

Tavallaan tytöt olivat oikeassa, sillä ihosyöpä iskee todellisuuteen usein vasta kymmenien vuosien kuluttua altistuksesta, eikä nuoruusvuosien ajattelemattomuutta auta enää silloin harmitella.

Nuorille sukupolville pitäisi kuitenkin tehdä selväksi, että he voivat vaikuttaa tulevaisuuteensa juuri tällä hetkellä.

Välillä ihmisten turhamaisuus nostattaa karvani todella pystyyn.

Olen viime aikoina tullut siihen tulokseen, ettei kyse ehkä olekaan kauneusihanteiden noudattamisesta tai massaliikkeestä, vaan yksinkertaisesti hölmöilystä.

Ihminen on siitä kummallinen eläin, että se oppii vasta sitten, kun jotakin ikävää sattuu omalle tai läheisten kohdalle. Siihen asti kieltäydytään uskomasta tosiasioita, tilastoja ja tutkimustuloksia.

Terveen järjen käyttökin tuntuu joskus olevan mustalla listalla.

Auringonotto ja syövät ovat vain lohkareita jäävuoresta.
Keväällä julkisuuteen levisi tieto, että markkinoilla oli myynnissä piilolinssinestettä, joka saattaa vaurioittaa näköä pysyvästi.

Piilolinssien käyttäjät vaihtoivat nestemerkkiä ja elävät jälleen tyytyväisinä tietämättömyyden kehdossaan, kunnes seuraava tutkimus antaa aihetta uuteen kauhisteluun.

Eikös ole ihan tutkittu asia, että ihminen käyttää vain pientä osaa aivokapasiteetistaan. Ehkä joskus päänupinkin voisi laittaa käymään täydellä teholla, ja miettiä, mitä todella on tekemässä.

Päivän lehti

9.7.2020