fbpx
Uutiset

Ajetaanko kuntalaisten palveluita tietoisesti alas?

Julkisten palveluiden kysynnän kasvu ja tarjonnan riittävyys on mahdoton yhtälö. Jo tällä hetkellä monella alalla suurin ongelma on ammattitaitoisen työvoiman saanti – ja tilanne kärjistyy koko ajan. Nykymuotoinen palveluiden rahoituspohja ei voi enää laajentua.

Palveluiden laadun osalta julkisia tai yksityisiä palveluita ei voi asettaa vastakkain, vaan lähtökohtana ovat aina laadukkaat ja toimivat palvelut. Tärkeää on myös se, että palvelut täydentävät toisiaan, jotta tarpeettomalta resurssien haaskaamiselta vältytään.

Miksi siis yksityisiä palveluita, erityisesti sosiaali- ja terveysalan palveluita, ei arvosteta? Olen huolissani seurannut tilannetta Hämeenlinnassa.

Monien vuosikymmenten aikana arvokasta työtä tehnyt Muksula joutuu lopettamaan toimintansa, vaikka samaa aikaan kaikissa suunnitelmissa hoetaan yksityisen palvelutoiminnan lisäämisestä.

Palveluasumista Vuorentakana tarjoava uusi yrittäjä ei pääse edes kunnolla aloittamaan työtään, vaikka aikanaan vakuuteltiin kasvavasta tarpeesta.

Olen ollut työni puolesta mukana lukuisissa yritysneuvotteluissa, joten varmasti tiedän, ettei minkään palveluyrityksen perustaminen ole helppoa. On aivan turha edes puhua yrittäjäriskistä, jos palvelutarvetta ei voida yhdessä julkishallinnon kanssa edes ennakoida.

Ei kukaan yrittäjä voi pitää henkilökuntaa ja tiloja valmiina odottamassa mahdollista tarjouspyyntöä, vaan yrityksen käynnistäminen vaatii useiden kuukausien valmisteluajan. Tätä asiaa ei virastossa oikein ymmärretä.

Näyttää väistämättä siltä, ettei kilpailuttamisen vaikeuteen viitaten tehdä oikein mitään. Kyse on myös asenteesta ja ehkä jopa passiivisesta vastustamisesta.

Virkamiesten ja poliittisten päättäjien on aika selvittää omat näkemyksensä siitä, että miten me voimme tässä maakunnassa parhaiten yhteistyössä sekä julkisen että yksityisen sektorin kanssa kehittää, tehostaa ja parantaa kuntalaisten tarvitsemia palveluita. Hyvinvointia tässä maakunnassa ei voida rakentaa pitkällä tähtäyksellä ilman menestyviä yrityksiä.

Pentti Kaivosoja

varatuomari

valtuutettu (kok.)

kansanedustajaehdokas

Hämeenlinna

Menot