Uutiset

Ajokortilla voi yhä todistaa henkilöllisyytensä

Ajokortti tai kuvallinen Kela-kortti eivät ole virallisia henkilöllisyystodistuksia, silti ajokortti on useimmiten se todiste, jota esimerkiksi asiakas vilauttaa henkilöllisyystodistusta kysyvälle myyjälle.

-Ajokortti ei ole ikinä ollut henkilöllisyystodistus, se on vain osoitus ajo-oikeudesta, tarkastaja Hanna Kokkonen Kanta-Hämeen poliisilaitoksen lupapalveluista painottaa.

Ajokorttiin ei esimerkiksi merkitä kortin haltijan kansalaisuutta kuten passiin. Ajokortin hakijan henkilöllisyyden toteaminen perustuu lähinnä autokoulun poliisilaitokselle toimittamiin papereihin, passia tai henkilökorttia haettaessa hakijan henkilöllisyys todennetaan tarkemmin.

Myyjän tarkkuus on asiakkaan etu
Useimmat kaupat kuitenkin hyväksyvät maksutilanteessa ajokortin henkilöllisyyden todistamiseen.

-Uudenmallinen ajokortti käy henkilöllisyyden todistamiseen. Vanha pahvinen ajokortti voi olla rajatapaus, jos sen valokuvasta on henkilöä jo vaikea tunnistaa, Hämeenlinnan Prisman palvelupäällikkö Sari Kitinprami kertoo.

Kitinprami painottaa, että henkilöllisyystodistuksen on oltava ajanmukainen. Jos henkilökortin voimassaoloaika on päättynyt, niin kortti ei enää käy henkilöllisyystodistukseksi.

-Aina on asiakkaan etu mitä tarkempi myyjä maksutilanteessa on, Kitinprami toteaa.

Henkilöllisyystodistusta kysytään kassoilla yhä vähemmän sirukortinlukijoiden yleistyttyä.

Passilla pääsee ihan minne vain
Kuvallinen Kela-kortti hyväksytään henkilöllisyystodistuksena Kelan toimistoissa, pankeissa ja posteissa. Kaupat ja muut yritykset päättävät itse riittääkö niille Kela-kortti henkilöllisyyden todistamiseksi. Esimerkiksi Alkossa ei hyväksytä Kela-korttia. Alko linjaa, että henkilöllisyyden todistamiseen kelpaa vain poliisiviranomaisen myöntämä todistus.

Uusia kuvallisia Kela-kortteja ei ole myönnetty vuoden 2008 lokakuun jälkeen.

Passi ja henkilökortti ovat henkilöllisyystodistuksina samassa asemassa. Henkilökortti on kuvallinen todistus haltijansa henkilöllisyydestä. Matkustusasiakirjana passi on tarkastaja Hanna Kokkosen mukaan selkein vaihtoehto. Henkilökorttia voi käyttää matkustusasiakirjana vain rajoitetusti.

-Passilla pääsee minne vaan, mutta henkilökortilla voi matkustaa ainoastaan EU-maihin. On hyvä muistaa, että ajokortti ei käy matkustusasiakirjaksi Viron matkallakaan, mutta henkilökortti käy, hän vertaa. (HäSa)