Kolumnit Uutiset

Äkäpussi on kesytetty

Perjantaina nimitettävät tasavallan uudet ministerit ovat tietysti innosta piukeina ryhtymään isänmaan ja kansan asialle. Uusille ministereille on yleensä suotu muutama kuherruskuukausi, joiden aikana he ovat esitelleen vaatekaappiinsa, kesämökkinsä, harrastuksensa ja jotkut perheensäkin.

Kansalaisten on toki tärkeätä tietää, millaisia vieheitä ministerin uistinpakista löytyy.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja kuherruskuukaudesta voi tulla lyhyt tai sitä ei ole ollenkaan. Hallitukseen tulee koko joukko täysin uusia ministereitä, jotka ovat erityisen tarkassa silmälläpidossa.

Osa tulevista ministereistä on jo epäonnistunut, riippumatta siitä, keitä he ovat ja mistä puolueesta. Vantaanjokisuuhun keskittyneistä punavihreistä kuplista on jo kiirinyt tieto, että ainakaan kulttuuriministeri ei ole tehtäviensä tasalla yksin siksi, ettei hän edusta heikäläisiä.

Hyvin ei mene ympäristöministerilläkään, kuka hän sitten lieneekään. Pääkaupunkiseudun edistyksellinen ympäristöintelligentsia sai nenillleen jo hallitusneuvottelujen aikana, kun se höynäytyi huhuun.

Muutamassa päivässä kerättiin kymmeniätuhansia nimeä adressiin, jolla vastustettiin ympäristöministeriön yhdistämistä maa- ja metsätalousministeriön kanssa uudeksi luonnonvaraministeriöksi.

Luontoväki tarttui huhuun ja ainakin väärään tietoon, sillä ministeriöitä ei yhdistetä. Yksittäisenä suorituksena massiivinen nimienkeruu on silti komea suoritus ja vakuuttaa ympäristöväen valppautta.

Maa- ja metsätalousministerikään ei edes omiensa keskuudessa ole arvostettu sateentekijä. Jos halla vie viljan tai lehmä ei lypsä, syy on usein juuri ministerin.

Ulkoministerillä sen sijaan on koko kansan tuki ja hänelle toivotaan kaikkea hyvää ja menestystä työhönsä. Mikäli hän epäonnistuisi, seuraukset saattavat olla kohtalokkaita koko kansakunnalle.

Pari viikkoa kestäneiden hallitusneuvottelujen aikana nähtiin, kuinka äkäpussi kesytetään. Persujohtaja Timo Soinista sukeutui nopeasti sopuisa yhteistyömies, jolla ei ollut enää tiukkoja kynnyskysymyksiä hallituskumppaneilleen.

Perussuomalaisten hallitusnälkä on niin kova, ettei hetkeen ole kuultu inahdustakaan Soinille ominaisesta toriuhosta.

Perjantaina hän sujuttautuu muitta mutkitta ennen ivaamansa ministeri-Audin takapenkille niin kuin ei olisi muualla koskaan istunutkaan.

Mainos