fbpx
Uutiset

Aktivistit veivät toimittajan kahdelle turkistarhalle – turkisalan liitto teki rikosilmoituksen

Turkiseläinten Kasvattajien Liitto tuomitsee kahdelle turkistarhalle tehdyt iskut. Kasvattajat ovat tehneet iskuista rikosilmoituksen.
Kahdelle turkistilalle tunkeuduttiin lokakuun alkupuolella. Kuva: Jouko Hänninen, arkisto

Englantia puhunut toimittaja ja joitakin suomalaisia aktivisteja tunkeutui lokakuun alkupuolella kahdelle Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton jäsentilalle. Toimittaja oli soittanut tunkeutumisen jälkeen liittoon.

– Kyseessä on Britanniassa vaikuttava vapaa toimittaja. Hän kysyi iskun jälkeen tietoja Suomen turkistarhauksen tilanteesta ja siitä, onko turkistarhaus oikein, liiton viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen kertoo.

Kasvattajat ovat liiton mukaan tehneet tunkeutumisesta rikosilmoituksen poliisille. Liiton mukaan tunkeutujat aiheuttivat eläimille stressiä ja kärsimystä sekä eläintautivaaran.

Tunkeutujat kävivät kahdella tilalla kahtena eri yönä. Ensimmäisellä kerralla aktivistit kävivät Pohjanmaalla ja toisella Etelä-Pohjanmaalla. Pohjalaisella tilalla on yli 12 000 minkkiä ja eteläpohjalaisella tilalla noin 2 000 kettua ja suomensupia.

Pelkona eläintautivaara

Liiton eläinlääkärin Johanna Korpelan mukaan tunkeutujat aiheuttivat Pohjanmaalla sijaitsevalla minkkitilalla akuutin eläintautivaaran.

Plasmasytoosi on minkeillä ja muilla näätäeläimillä esiintyvä virus, joka leviää helposti esimerkiksi jalkineiden mukana. Tautiin ei ole hoitoa.

– Tuottajat eivät tiedä, millä tiloilla aktivistit olivat käyneet ja nyt on pelkona, että virus leviää.

Taudista vapaan tilan arvo on suurempi kuin tilan, jolla tautia esiintyy.

Korpelan mukaan tautia esiintyy noin puolella Suomen minkkitiloista ja jos tilalla esiintyy tautia, sairastuneiden määrä on noin kaksi prosenttia. LM-HäSa

Menot