Uutiset

AKT:n Räty joutuu eroamaan

Armottoman
kova kähinä jatkuu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n ympärillä. Viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen erottamisesta käynnistyneellä jupakalla on myös laajoja seurauksia. Liiton kovamaineinen puheenjohtaja Timo Räty on myrskyn silmässä.

Maanantaina pysähtyi kuljetusalan suurliiton suunnittelu. Kuuden liiton hanke on toistaiseksi jäissä, koska viisi työntekijöiden liittoa katsoi AKT:n sisäisen tilanteen estävän yhteishankkeen toteuttamisen.

Ratkaisu oli johdonmukainen, sillä SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly tuomitsi jyrkästi Ahteen erottamisen. AKT:n kimpussa ovat ay-liike, sosiaalidemokraatit ja entinen SAK:n puheenjohtaja ja nykyinen työministeri Lauri Ihalainen sekä eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

Kiista on hyvin kiusallinen SDP:lle, sillä kaikki edellä mainitut isokenkäiset ovat demareita. SDP on puhunut väsymättä työpaikkakiusaamista vastaan ja työelämän pelisääntöjen kehittämisen puolesta.

Hilkka Ahteen erottamisessa ei voi hyvällä tahdollakaan nähdä reilua peliä.

Harvinaisen harkitsematonta – suorastan törkeää – on yksin se, ettei Ahdetta lainkaan kuultu ennen potkuista päättämistä. Näin olisi pitänyt tehdä, vaikka kuuleminen olisikin ollut pelkkä muodollisuus. Työelämässä on paljon hyviä tapoja, joista tulee pitää kiinni.

AKT:n hallitus äänesti erosta ja niukka enemmistö tuki asiassa puheenjohtaja Rätyä. Ilmeisesti ylimääräisestä kokouksesta päättäneet olivat varmistaneet lopputuloksen jo etukäteen.

Varmuuden vuoksi myös Räty otti osaa asian käsittelyyn, vaikka hän on jäävi. AKT:tä ravistelee – ainakin – hänen ja Ahteen katkera riita. Sen perimmäisiä syitä eivät välttämättä tiedä enää edes asianosaiset.

Mikä sai AKT:n liikkeelle juuri nyt, kun kauan jatkunut kiista on poliisin tukinnassa ja ratkaisu käräjistä muutaman viikon päässä? Tähän kysymykseen ei pysty antaman mitenkään järkevää vastausta julkisuudessa olleiden tietojen valossa.

AKT toimii kuin se ei välittäisi laista, hyvistä tavoista, ay-liikkeen suorastaan pyhistä arvoista ja liiton julkisuuskuvasta. Sen sijaan liitto muistelee hallituksensa kokouksessa yön pikkutunneilla taksitolpalla höpötettyjä puheita.

Liitto tekee tahtomattaan vakavasta asiasta saippuaoopperaa.

Suomi on avoin yhteiskunta ja avoimuus on perusarvoja, joita tulisi yleisesti kunnioittaa. AKT pakenee julkisuutta kärjessä Räty, joka ei halua olla median ja samalla suomalaisten kanssa missään tekemisissä.

Tämä on sanoma: AKT:n asiat kuuluvat vain AKT:lle!

Räty laski pahan kerran väärin. Syntynyt solmu ei voi aueta kuin yhdellä tavalla: hänen on erottava. AKT on huolissaan maineestaan Ahteen puheiden vuoksi, silti se rähjää urakalla julkista kuvaansa.

Hilkka Ahteella tuskin on paluuta AKT:n palvelukseen. Liitossa on ison pyykinpesun aika.

Päivän lehti

21.2.2020