Uutiset

Älä anna onkea kehitysmaahan

En kehtaa tunnustaa, montako vuotta siitä on, kun oppikoulussa aioimme kerätä taksvärkin jonkin kehitysmaan kohteen hyväksi.

Patavanhoillinen luokanvalvoja kuitenkin käänsi luokan pään. ”Ensin pitää asioiden Suomessa olla kunnossa ennen kuin mitään ulkomaille kerätään.”

Vuosikymmenet kuluvat, mutta peruste pysyy. Köyhyys ei ole Suomesta poistunut. Suomessa on kuitenkin sosiaalitoimi toisin kuin kehitysmaissa.

Miljonääri Björn Wahlroos räjäytti pankin toteamalla äskettäin, että koko kehitysapu on lopetettava, koska se on rahan heittämistä Kankkulan kaivoon.

Wahlroos on tunnettu sumeilemattomista lausunnoistaan. Tarkoitus oli varmaan vain nostaa keskustelu uusiin sfääreihin.

Hän on oikeassa siinä, että kehitysyhteistyössä on vuosikymmenten varrella tehty paljon virheitä syytämällä rahaa huonosti ja asiantuntemattomasti valmisteltuihin hankkeisiin.

Pahimmissa tapauksissa paikallista kehitysmaan näkemystä ei ole lainkaan kuunneltu valmistelutyössä, eikä edes tunnettu sikäläisiä olosuhteita. Virheistä on kumminkin opittu.

Kehitysmaissa on virinnyt kriittisiä näkökulmia. Wahlroos vetoaa sambialaissyntyisen Dambisa Moyon teokseen.

Kirjailija ehdottaa kehitysavun lakkauttamista, koska se vain köyhdyttää kohdemaitaan ja lisää korruptiota. Totta, kehitysavun saa lakkauttaa, kehitysyhteistyö jatkukoon.

Ei siitä ole hyötyä, että kehitysmaahan viedään kala syötäväksi. Tämän kaikki tietävät.

Tuskin edes ongen antaminen on järkevää. Jos ihminen saa mahdollisuuden opiskella kalastamaan ja tekemään ongen, silloin ollaan oikeilla jäljillä.

Turvapaikanhakijoihin liittyy myös väittämä, jota alvariinsa hoetaan.

Sanotaan, että heitä pitäisi auttaa kotikonnuillaan. Siellä heidän auttamisensa tulisi paljon edullisemmaksi.

Turvapaikanhakijoiden ylläpitoon kulutetuilla rahoilla autettaisiin siellä huomattavasti useampia ihmisiä kuin täällä.

Totta, jos sikäläinen yhteiskunta olisi stabiili, mutta silloinhan sieltä ei tarvitsisi paetakaan.

Esimerkiksi Somalian yhteiskunta on romahtanut. Maata hallitsevat erilaiset klaanit ja rikollisjärjestöt.

Naapurimaissa, jotka ovat kaikki kehitysmaita, on jo miljoonia somalialaisia pakolaisia. Pitääkö niiden ottaa vielä lisää pakolaisia? Sama koskee Sudanin, Kongon, Irakin, Afganistanin jne naapureita.

Samat ihmiset, jotka vaativat torjumaan turvapaikanhakijat ja esittävät heidän auttamistaan kotikonnuilla, vastustavat lisäpanostuksia kehitysyhteistyöhön.

Luulisi heidän olevan ensimmäisinä vaatimassa Suomen kehitysyhteistyövarojen nostamista vihdoinkin maagiseen 0,7 prosenttiin BKT:stä. Missä on logiikka?

hanna.antila-andersson@ hameensanomat.fi

Kehitysavun saa lakkauttaa, kehitysyhteistyö jatkukoon.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic