fbpx
Uutiset

Älä jätä siitepölyallergiaa hoitamatta

Siitepölyallergian oireiden kanssa ei kannata kärsiä koko kesää. Lääkitys on yleensä hyvä aloittaa jo ennen siitepölykauden alkamista, mutta myöhäistä ei ole vieläkään. Hämeenlinnan keskusapteekin apteekkari Sakari Laitinen sanoo, että lääkitsemättä jätetty allergia saattaa johtaa vakavampiin ongelmiin.

– Lääkitys tehoaa kyllä, vaikka sen aloittaisi kesken siitepölykauden. Silloin on vain saattanut joutua kärsimään oireista jonkin aikaa.

– Hoitamattomasta siitepölyallergiasta voi seurata astmaa sekä muita hengitystiesairauksia ja pahimmillaan jopa hengenahdistusta, Laitinen sanoo.

Lääkkeitä saa apteekista reseptillä tai ilman reseptiä. Jos antihistamiinilääkitys ei tunnu tehoavan, Laitinen neuvoo yhdistämään hoitoon myös esimerkiksi nenäsumutteen.

Allergialääkehyllyllä vilkasta

Siitepölyallergian hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kysyntä on Keskusapteekissa kasvanut tänä keväänä rajusti.

Keskusapteekissa on Laitisen mukaan varauduttu siitepölykauteen kasvattamalla allergialääkkeiden varastoa. Lääkkeitä tilattiin heti enemmän, kun saatiin ensimmäiset viitteet tämän kevään runsaasta siitepölymäärästä.

– Silti viikonloppuisin on riski, että jotkin tuotteet loppuvat, kun täydennystä ei saada, Laitinen sanoo.

Apteekkiin allergialääkkeitä ostamaan tullut Pirjo Kannisto kertoo, ettei ole aikaisemmin kärsinyt siitepölyallergiasta.

– Tavallista nuhaa on kyllä ollut useastikin, mutta tällä kerralla oireet tuntuvat erilaisilta.

– Olo on jatkuvasti tukkoinen ja aivastuttaa. Ajattelin, että nyt tämä saattaa olla allergiaa ja päätin tulla hakemaan lääkettä, Kannisto sanoo.

Oireita myös ei-allergisille

Koivun siitepölyä on tällä hetkellä ilmassa poikkeuksellisen paljon. Jopa sellaiset ihmiset, jotka eivät ole aiemmin olleet allergisia koivun siitepölylle, voivat nyt kärsiä allergiaoireista. Lasten Läänin allergiahoitaja Johanna Huuskonen sanoo, että siitepölyallergian oireita voi olla vaikea erottaa tavallisesta flunssasta.

Allergia aiheuttaa nenän tukkoisuutta, kurkun karheutta ja silmäoireita. Huuskosen mukaan antihistamiinilääkitystä kannattaa kokeilla allergiaa muistuttaviin oireisiin.

– Antihistamiinin käytöstä ei ole haittaa, vaikka ei olisikaan allerginen. Jos lääkitys kuitenkin auttaa, oireet johtuvat todennäköisesti allergiasta.

Helpotusta ei allergisille ole luultavasti luvassa, sillä Huuskosen mukaan on todennäköistä, että myös loppukesällä kukkivien kasvien siitepölyä voi olla runsaasti. Kehitystä on kuitenkin vielä vaikea ennustaa.

Tuuletusikkunoihin suodattimet

Voimakkaista oireista kärsiviä Huuskonen neuvoo pysymään mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa siitepölykauden aikana. Muita hyviä keinoja välttää altistumista siitepölylle on kuivata pyykit sisällä ja vaihtaa vaatteet ulkoa tullessa toisiin.

Ulkoilmaventtiileihin ja tuuletusikkunoihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Myös ilmanpuhdistimesta saattaa siitepölykaudella olla hyötyä.

Huuskonen kehottaa pitämään kirjaa allergiaoireista. Jos oireita näyttää tulevan kesäisin toistuvasti ja elämänlaatu kärsii, kannattaa harkita siedätyshoitoa. Hoito kestää yhteensä kolme vuotta, mutta vaikuttaa jo ensimmäisenä vuotena. Siedätyshoitoa saa tällä hetkellä joko tabletti- tai pistoshoitona. (HäSa)

Menot