Kolumnit Uutiset

Älä osta omaa, kun voit lainata toviksi!

Lainaa minulle täksi illaksi kasvikuivuriasi, huomenna ruohonleikkuria ja perjantaina tarvitsen autoa muutamaksi tunniksi. Minä odottelen soffalleni yöksi saksalaistyttöä, pöydän ääreen kuutta ruokailijaa ja käyn aikapankkilaisena kitkemässä yhden kasvimaan.

Tämä on tämän päivän naapuriapua ja talkoolaisuutta. Sitä samaa, mitä me viiskytlukulaiset elimme vanhempiemme ja isovanhempiemme kanssa ymmärtämättä, että samalla pelastettiin maailmaa.

Jakamistaloudeksi nimetty yhteiskäyttö, uudelleenkäyttö ja kierrätys sekä yhteisöllinen elämäntyyli vyöryy nuorten aikuisten keskuudessa huipputrendinä.

Jakamistalous korostaa säästävää elintapaa. Mukaan lähtevät haluavat myös solmia ystävyyksiä, tavata ihmisiä ja tuntea yhteenkuuluvuutta vaikkapa yhteisen päivällisen ääressä tai roskislavan penkojaisissa.

Ei tässä sentään keksitä uudelleen pyörää. Vanhat talkoo-, laina- ja yhteiskäyttöperiaatteet ovat jalostuneet, kun netti on kytketty kohtaamispaikaksi. Netissä on tarjolla lukuisia sivustoja, joilla erilaiset koordinaattorit ja palvelujen tarjoajat välittävät niin tavaraa kuin tekijöitä kuluttajille.

Kuluttajien keskinäistä vertaistoimintaa yhteen saattavat yritykset saavat korvauksen toiminnastaan. On syntynyt uusi yritysryväs, joka elää uusiotrendistä.

Kimppakyytejä välitetään ilmaiseksi, mutta polkupyörä-, urheiluväline-, vaate- ja lelulainaus tietää käyttäjälle kukkaron aukaisua. Rajan veto lainaamisen ja vuokraamisen välillä näyttää olevan vaikeaa. Lainaamisesta puhutaan, mutta todellisuudessa tavaran saa usein lainaan vain maksua vastaan.

Yksityisautojen vertaisvuokrausta välittää jo useampi yhteiskäyttöpalvelu. Auton voi vuokrata lähes lennossa kännykän avulla. Päivän jouten seisoville perheautoille saadaan lisää käyttäjiä. Muttei ilmaiseksi.

Jakamistalous avaa kuluttajalle mahdollisuuden paitsi avosydämiseen vieraanvaraisuuteen, myös pieneen ansaitsemiseen ja ruokkii samalla harmaata taloutta.

Kuka valvoo, maksetaanko joka kympistä veroa? Vai voisiko lainsäätäjä mahdollistaa jakamistalouden pikkutuotot verottomina?

Matkailu liftaamalla ja soffasurffaamalla perustuu aidosti jakamiseen, jossa euroja ei vilautella.

Jenkeistä Suomeen levinnyt airbnb tarjoaa matkailijalle mahdollisuuden yöpyä yksityiskodissa hotellin sijasta. Sivustolla on tarjolla Helsingistä kymmeniä erihintaisia yöpaikkoja ja Hämeenlinnastakin muutama. Ilmapatjaa tarjoaa enää ani harva, sillä tarjolla on yleensä oma huone tai jopa koko omakotitalo.

Ravintolat, hotellit, taksit, liikennöitsijät, isot elintarvikeketjut ja jopa pankit voivat joutua pohtimaan asemaansa. Jakamistalous merkitsee rakennemuutosta, jossa kuluttajat karttavat tavaran omistamista ja kohtaavat kentällä toisensa sivuuttaen moniportaiset välikädet.