Uutiset

Älä ota sitä Raijaa takaisin

Kirjan aika -festivaalin viimeisen päivän dekkaribrunssilla liikuttiin rikosten ja arkipäivän välimailla, päähenkilöiden elämään uppoutuen.

Hämeenlinnalainen Marja Ahonen kysyi kirjailija Seppo Jokiselta, mitä varten komisario Koskisen entinen vaimo maalasi sen taulun ja miksi se Koskinen laittoi sen vielä seinälle.

-Mitä varten? Koskinen, älä ota sitä takaisin, Ahonen aneli.

Jokinen tyytyi vain hymyilemään hämmentyneenä vastaukseksi. Hän ei ehkä vielä tiedä, tai ainakaan hän ei kertonut komisario Koskisen aivoituksista mitään. Ahosen vieressä istunut naishenkilö sen sijaan kommentoi Ahoselle, että vanha suola taitaa janottaa Koskista.

Kirjat luetaan tarkasti, oli kyseessä sitten dekkari tai elämän tarkoituksia mittaava klassikko. Se tuli hyvin selväksi, kun kuunteli yleisön kysymyksiä ja kirjailijoiden, Jokisen ja Jarkko Sipilän, vastauksia.

-Lukijat ovat joskus enemmän kiinnostuneita Koskisen elämästä kuin kirjassa tapahtuvasta rikoksesta. Kun ihmiset kysyvät, mitä sille Koskiselle oikein kuuluu, en tiedä, mitä vastata. Se selviää vasta seuraavassa kirjassa.

Helsinkiläinen Markus Artimo kyseli, onko komisario Koskinen samanlainen ressukka kuin suomalaiset pikkurikolliset.

-Ei, Koskinen on vain suomalainen perustyyppi, Jokinen vastasi.

Artimon mielestä on vain hyvä, että suomalaisissa dekkareissa puhutaan ihmissuhdeongelmista. Se on hänestä hellyttävää.

-Haen dekkareista uskottavuutta. Suomalaiset kirjat ovat kivoja, turvallisia ja ehkä ennustettaviakin.

Helsinkiläinen Jarkko Sipilä on kirjoittanut kymmenen Takamäki-dekkaria, tamperelaisella, vai pitäisikö sanoa hervantalaisella, Jokisella on valmiina 14 komisario Koskista. Kumpikaan ei ole aikeissa lopettaa päähenkilöidensä tarinan kirjoittamista.

-Päähenkilö vanhenee koko ajan. Viimeisimmässä kirjassa hän on ehkä 48 tai 49, joten voisin ehtiä kirjoittaa 13 kirjaa ennen kuin Takamäki jää eläkkeelle, Sipilä lupaili.

-Jos ottaisin Koskisen hengiltä, voisi Hervannassa tulla uhkauksia. Koskinen on nyt 56-vuotias, mutta en pidä ihmeellisenä, jos hän ratkaisisi rikoksia vielä eläkkeelläkin. Onneksi tein Koskisesta komisarion, heillä on korkeampi eläkeikä kuin konstaapeleilla, Jokinen veisteli. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020