fbpx
Uutiset

Älä suotta kärsi itikoiden pistoista

Kun kutittaa vietävästi ja tekisi mieli raapia iho irti, on syytä etsiä lievitystä tuskaan.

Suomessa ei voi välttyä itikanpistoilta, mutta pistosten seurauksia voi lievittää.

Ihotautien ja ihoallergologian erikoislääkäri Risto Oksman muistuttaa, että kiusalliseen kutinaan on olemassa monenlaista helpotusta.

Kutina on syytä hoitaa pois, sillä raapiminen rikkoo ihon ja voi aiheuttaa tulehduksen.

Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin hyvin yksilöllisesti. Se, mikä saa toisen käsivarren paisumaan tennispalloksi, voi toiselle tuottaa juuri ja juuri havaittavan punaisen pilkun. Laikut, paukamat ja turvotus riippuvat siitä, kuinka herkkiä olemme hyönteisten erittämälle myrkylle tai syljelle.

Hyönteisten pistosta aiheutuva myrkkyreaktio on yleensä lyhytaikaisempi kuin allerginen reaktio. Ampiaisen pistosta kaikki saavat punoittavan turvotuspaukaman. Allerginen voi sen lisäksi saada hengitysoireita, ja pistokohdan turvotus voi levitä laajallekin alueelle.

Hyttyset ovat kaikille suomalaisille tuttu riesa. Pistot eivät juurikaan aiheuta myrkkyreaktioita, mutta allergiareaktioita saavat lähes kaikki. Vain viitisen prosenttia suomalaisista ei saa minkäänlaisia paukamia, kun hyttynen pistää.

– Hyttysallergia voi olla jopa rakkulainen ja kutista hirvittävästi. Joskus pistokohdista voi erittyä nestettä, Oksman selittää.

Hyttysen aiheuttamat allergiareaktiot eivät onneksi ole henkeä uhkaavia.

– Vaikka hyttynen on hyönteisistä vaarattomin, se aiheuttaa kuitenkin suurimman haitan isoille joukoille, hän toteaa.

Moni huomaa kesän mittaan, että hyttysenpistojen aiheuttamat oireet laimenevat ja sietokyky paranee. Tosin vaikutus katoaa talven aikana ja seuraavana keväänä olemme jälleen yhtä alttiita pistoreaktioille.

Vaikka hyttyspaukamat eivät ole vaarallisia, Oksman kannustaa hoitamaan niitä antihistamiineilla, mikäli paukamat kiusaavat.

– Ei ole mitään järkeä kärsiä hirvittävästä kutinasta, kun antihistamiini kerran auttaa hoitamaan sen pois. Antihistamiinilla ei yleensä ole haittavaikutuksia ja sitä voi huoletta käyttää ohjeiden mukaan. Itikkakausi on kiusanamme kuitenkin vain pienen osan vuodesta.

Oksmanin mukaan kaikki apteekista ilman reseptiä saatavat antihistamiinivalmisteet käyvät hyvin tähän tarkoitukseen.

– Niissä ei ole mitään merkittäviä toiminnallisia eroja. Ja kaikki ovat hyviä kutinan lievittäjiä.

Oksmanin mukaan antihistamiinia voi hyvin ottaa myös ennaltaehkäisevästi, jos tietää menevänsä paikkaan, jossa altistuu hyttysenpistoille.

Antihistamiinit ovat hyvä apu myös paarmojen, mäkäräisten, ampiaisten ja mehiläisten pistojen ja puremien kutinan ja turvotuksen hoitoon. Lisäksi kipukohtaan voi sivellä kortisonivoidetta. Voiteita on saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Kutinaan voi Risto Oksmanin mukaan käyttää myös paikallishoitona siveltävää antihistamiinipuikkoa. Tulehtuneelle pistoskohdalle kannattaa valita voide, jossa on jotakin bakteereja tappavaa ainesosaa.

Jos reaktio on raju, voi turvautua myös kyypakkauksessa olevaan kortisonitablettiin.

– Kortisonitabletti auttaa hitaasti, joten akuuttiin hengenahdistukseen tai rajuun allergiareaktioon siitä ei ole välitöntä apua.

Menot