Uutiset

”Älä tee tuollaista, ne …vielä ampuvat sinut”

Painin EM-kisamattojen eri puolilla Tikkurilan jäähallissa istui keskiviikkona kaksi viisien olympiakisojen painituomaria: Lassi ja Karri Toivola, isä ja poika.

Tämänkertaisissa EM-kisoissa Kansainvälisen painiliiton Filan johtajien istumapaikat on ensimmäisen kerran sijoitettu toiselle puolelle hallia kuin tuomarit. Se on seurausta Kansainvälisen olympiakomitean vaatimuksesta, että painituomarien täytyy olla erillään kansainvälisestä liitosta.

Lassi Toivola, 83, katseli kisoja Filan kutsuvierasrivistä kaiken nähneen metusalemin hyväntahtoisella tyyneydellä. Ensimmäisen kerran hän oli olympiakisojen painiturnauksessa jo Helsingissä 1952, silloin vielä toimitsijana.

Lassi Toivolan isä Aleksanteri Toivola paini olympiahopeaa vuonna 1924, joten pojankin ”oli pakko selvittää kiistansa painimalla”. Lassi Toivolasta tuli kansainvälinen painituomari 1970-luvun alussa, ja noilta vuosilta on hänen mieleenpainuvin ottelunsa painituomarina.

– Sofian MM-kisoissa 1971 vastakkain olivat romanialainen ja bulgarialainen, ottelu päättyi 14–14, jolla tuloksella romanialainen voitti kultamitalin. Itävaltalainen arvostelutuomari ei kuitenkaan kerinnyt käännellä pistelappuja tarpeeksi nopeasti, ja bulgarialainen ehdittiin kuuluttaa voittajaksi, Toivola kertoo.

– Niskaan lensi purkkeja ja muuta tavaraa. En päässyt pois hallista ennen kuin vaihdoin amerikkalaisen tuomarin kanssa paitaa. Illallisella lautanen vietiin edestäni pois.

Seuraavana päivänä Toivola sai jälleen kuulla mahtavat buuaukset tuomitessaan bulgarialaispainijan ottelua.

– Minä kumarsin yleisölle, ja ne huusivat kahta kauheammin. Filan puheenjohtaja tuli sanomaan minulle, että älä tee tuollaista, ne vielä ampuvat sinut.

Viimeisen painiottelunsa Toivola tuomitsi Barcelonan olympiakisoissa 1992.

– Ottelun lopuksi laitoin pillini ottelun voittaneen venäläisen kaulaan, riisuin kengät ja suutelin mattoa.

Hauli jäi

Karri Toivola pyrki tuomariksi jo isänsä viimeisiin olympiakisoihin, mutta ei päässyt. Hänen olympiauransa alkoi Atlantassa 1996, ja nyt Toivola johtaa Filan tuomarikomissiota – tai on painituomarien äiti, kuten hän itse sanoo.

Toivola määrää tuomarit otteluihin ja punnitukseen, suunnittelee tuomarien koulutuksen ja arvioi tuomarien suoriutumista. Toisin kuin isänsä, hän ei ole saanut tavaraa niskaansa painimatolla.

– Parhaimmillaan oli kymmenen turkkilaista huutamassa sentin päässä nenästä. Yritin vilkuilla sivusilmällä, että tuleeko jostain tikaria kylkeen. Olin näyttänyt yhden tilanteen oikein, mutta näyttö ei mennyt läpi arvostelutuomarille. Turkkilaisten protesti meni läpi, ja seuraavana päivänä samat miehet tulivat kiittelemään minua, Karri Toivola hymyilee.

Toivola sanoo, ettei tuomarilla saa olla tunteita pelissä.

– Kun tapahtuu kaikenlaista ja huutoa tulee, en osaa ottaa siitä stressiä. Ajattelen aina, että kyllä tämä tästä.

Toivolan rauhallisuus on perua Myyrmannin ostoskeskuksen syksyn 2002 räjähdyksestä. Toivola huomasi saaneensa käteensä haulin ja käveli itse terveysasemalle. Vasta siellä yläkehoa alkoi pistää.

Toivolan sydänpussin ja keuhkon oli lävistänyt hauli, joka on yhä hänen sisällään.

– Siinä oli lähtö lähellä. Kyllä elämänasenne muuttui. (STT)

Asiasanat

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic