Kolumnit Uutiset

Älä unta näe verovapaudesta, piensijoittaja

Suomi on merkillinen maa. Täällä suuria palkkoja verotetaan raskaasti, ja sitä pidetään oikeudenmukaisena. Samaan aikaan erittäin mittavia osinkotuloja ei veroteta lainkaan, minimaalisia kylläkin.

Kuulostaako sekavalta? Mainiota. Silti kuvattua sotkua pidetään reiluna ja oikeudenmukaisena.

Todennäköisesti yhteensä jopa 250 miljoonaa euroa verovapaita osinkoja maksetaan ensi keväänä Suomen rikkaimmille suvuille esimerkiksi Koneen, Cargotecin, Kemiran, Uponorin, Caverionin, Tikkurilan ja Sanoman tuloksista.

Verovapauden saa, kun listaamaton yritys omistaa pörssiyhtiöstä vähintään kymmenyksen.

Sivumennen sanottakoon, että eräällä varainhoitotalolla on peräti viisi yli kymmenen prosentin omistajaa. Pankkiirit tietysti tietävät varsin hyvin, kuinka verot minimoidaan.

Sen sijaan piensijoittaja muutamine osinkosatasine tai -tonneineen maksaa tietysti verot.

Piensijoittajilta taskuista tuleekin noin kaksi kolmasosaa koko osinkoverokertymästä. Tästä huolimatta poliitikot laidasta laitaan haluavat kurittaa juuri heitä vielä lisää.

Pienten osinkojen verovapautta luvataan pohtia aina vaalien alla, mutta älä unta näe, palkastasi osakkeisiin säästävä: ne ovat niitä puheita. Samalla verot nakertavat pomminvarmasti sijoituksen tuottoa. Piensijoittaja pysyy tuulipukukerhossa.

Tuorein Arvopaperi-lehti listasi, millaiset muut omistajat kuin upporikkaat pääsevät nollaosinkoveroilla.

Tällaisia ovat muun muassa sijoitusrahastot, julkisyhteisöt, eläkevakuuttajat, ammattiyhdistysliikkeet, yleishyödylliset säätiöt sekä sijoittajat, joiden osakkeet on säilötty vakuutuskuoreen.

Pankki- ja finanssiala on onnistunut lobbauksessaan siis erinomaisesti.

Rahastot ovat houkuttelevia osittain osinkojen verovapauden takia, ja niiden hoitajille ja hoitajayhteisöille kilisee palkkiot yleensä riippumatta siitä, miten vuosi tuottomielessä on sujunut. Bisnesautomaatti vailla vertaa!

Osakesäästäjien puheenjohtaja, professori Timo Rothovius esitteli Arvopaperissa uudelleen muutama vuosi sitten tekemäänsä laskelmaa. Jos kaikki maksaisivat kolme prosenttia veroa osingoista, kokonaiskertymä kasvaisi.

Kyseinen malli ei ole kelvannut poliitikoille. Ilmeisesti parempi on tämä nykyinen, missä rikkain maksaa nolla euroa ja mökin mummo Elisan osakkeineen satasen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic