Uutiset

Älä vain mene ulos syömään

Joka vuosi sama virhe. Kaikki ihmiset tuppaavaat ulos syömään juuri samaan aikaan – vappupäivänä ja äitienpäivänä.

Juhlapäivänä on tapana syödä hyvin. Erityisesti suomalaisen työn päivänä ei tarvitse itse raataa vaan voi hyvällä omatunnolla lähteä törsäämään ja juhlimaan vappupäivää. Nautitaan työn hedelmästä: ostetaan vapaata aikaa ja valmista ruokaa ja odotetaan alkavaa kesää.

Todellisuus on kuitenkin yleensä ihan toinen kuin kuvitelma perheen tai ystävien kesken nautitusta hyvästä ateriasta ja yhteisestä rentouttavasta ajasta.

Joka paikka pursuaa ihmisiä.

Jos ei ole tehnyt pöytävarausta, saa pöytää jonottaa tai yrittää onneaan monesta eri ravintolasta. Joka paikassa myydään samaa eioota ja lopulta päädytään pikaruokaketjun drive-in-jonoon.

Jos taas on ollut järkevä ja varannut pöydän ajoissa, tupaten täydessä ravintolassa palvelu on hidasta tai annokset loppuvat kesken. Tai sitten ainakin omia annoksia saa odotella ikuisuuden, oli kyse sitten kuinka laatupaikasta tahansa.

Entäs sitten seisovat pöydät? Kokemuksen syvällä rintaäänellä sanon, että virhe numero yksi. Seisovassa pöydässä puolet salaateista on loppu. Lämpimät ruuat haaleita tai juuri se mitä haluaisit ottaa, on tilapäisesti loppu. Lapset juoksevat jaloissa ja joku onnistuu heittämään lautasensa lattiaan ja fiaskon elementit ovat valmiina.

Mielipiteeni ravintolatodellisuudesta vappuna ja äitienpäivänä ei ole yksin minun. Useat ravintola-alalla työskentelevät ystäväni ovat samaa mieltä. Jos menee vappuna tai äitienpäivänä syömään, pettyy. Palvelu ei ole parasta mahdollista kiireen vuoksi ja muina viikonloppuina ruoka on yleensä parempaa ja laadukkaampaa.

Onhan se tietenkin hienoa, jos on perinteitä syödä joka vuosi samassa ravintolassa, samassa pöydässä ylioppilaslakit päässä kuohuviinilaseja kilistellen. Siinä on tunnelmaa. Sitä paitsi kuohuviinilasi kädessä antaa pitkän odotusajan, surkean ruuan ja huonon palvelun anteeksi.

Vaikka joka vuosi vannoo, että ensi vappuna syödään kotona, todellisuus on toinen.

Sitä jostain kumman syystä ajautuu ravintolan pöytään ja tajuaa, kuinka lyhyt ihmisen muisti on. Eikö sitä koskaan opi? Ilmeisesti ei.

Tänään istun ravintolan pöydässä ja toivottavasti yllätyn positiivisesti. Ainakin meillä on pöytä varattuna ja pöytäseura on hyvää. Tosin viime vuonna pöytävaraus ei pitänyt. Katsotaan, mitä tänään tapahtuu.

Jääkaapissa on ainakin varattuna perinteistä vappuruokaa: nakkeja ja perunasalaattia. Jos ei muuten, niin niillä saa ainakin vatsansa täyteen ja nauravat nakit huvittavat aina koko seuruetta.

tuulia.viitanen@hameensanomat.fi

Mainos