Kolumnit Uutiset

Alansa taitajia, mutta tavallisia sukankuluttajia

Vaikea sanoa, oliko taiteilija Riki Sorsa ihana ihminen, kun en tuntenut. Oli hänellä ainakin muutamia hyviä biisejä kuten Muuttohaukka, vaikken faneihin kuulunutkaan.

Silti kummastuttaa, että iltapäivälehdistö on jaksanut mässäillä hänen kuolemallaan aukeama- ja päiväkaupalla.

Kuolihan hän inhimillisesti katsoen varhain. Omaisille se on ollut kova paikka.

Jos olisin itse omainen vastaavassa tilanteessa, toivoisin rauhaa, enkä ainakaan haluaisi päivästä toiseen lukea latteuksia viihdelehtien lööpeistä.

Samana päivänä kuin Riki Sorsa, kuoli myös maailmanlaajuisesti huomattavasti tunnetumpi suomalainen, akateemikko Ilkka Hanski, niinikään 63-vuotiaana.

Sorsaa muutaman kuukauden nuorempi Hanski oli ekologian ja evoluutiobiologian alalla maailman johtavia tutkijoita.

Hänet tunnettiin erityisesti metapopulaatioteorian kehittäjänä.

Hänet kuitattiin mediassa asiallisesti pienehköillä uutisilla ja hieman suuremmilla muistokirjoituksilla. Viihdemediaa hän ei kiinnostanut.

Hän sai kuitenkin vuosien varrella lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia tieteellisistä ansioistaan.

Kahta edellistä kovin paljon vanhemmaksi ei elänyt myöskään taiteilija Kari Tapio. Hän poistui keskuudestamme reilut viisi vuotta sitten 65-vuotiaana.

Siinäkään eivät viihdemedian aukeamat olleet piisata ja hautajaisista tuli melkein sirkus. Hänet media nosti kuoleman jälkeen lähes jumalaksi.

Taannoin, kun perikunta möi huutokaupassa Kari Tapion ja hieman myöhemmin kuolleen vaimonsa Pia Viheriävaaran jäämistöä, sitä pidettiin lähes majesteettirikoksena.

Ymmärtäähän sen, että vähän yli 60-vuotiaana kuolema tulee yllättäen ja on enemmän uutinen kuin 90-vuotiaan poistuminen keskuudestamme.

Nyppii vain se mässäily, jonka julkkiksen kuolema usein aiheuttaa.

Tuomas Enbuske kiinnitti samaan huomiota, paradoksaalista kyllä, Iltalehden kolumnissaan: ”Helvettiä pahempi kuolemanjälkeinen rangaistus olisi Rita Tainolan kokoama klisee- ja superlatiivisanakirja”.

Taidatko sen paremmin sanoa.

Kuolema jalostaa usein ihan tavallisen ilkimyksenkin erinomaiseksi ihmiseksi. Viihdemaailman konkareille se tapahtuu vielä toiseen potenssiin.

Hekin olivat silti ihan tavallisia sukankuluttajia iloineen ja suruineen, paheineen ja hyveineen.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic