Uutiset

Alastoman kokin ruuista ei jää kitalaki tahmaiseksi

Jamie Oliver kaataa salaattiin extraextraneitsytoliiviöljyä ja sanoo, ettei halpaa öljyä kannata ostaa. Jamie luottaa puhtaisiin makuihin ja yrtteihin. Sitten hän törkkää viisipiikkisensä salaattiin ja nappaa suuhunsa maistiaiset.

-Hyvää, ehkä vielä ripaus sitruunaa, huippukokki toteaa kameralle ja puristaa lorauksen sitruunanmehua tuomaan ”sen viimeisen silauksen”.

Näin televisiossa, mutta sama henki on aistittavissa Jamien Fifteen-ravintolan trattoriassa Lontoon St. Lukesin kaupunginosassa, jonne ei eksy vahingossa. Lähin maamerkki on Moorfieldsin silmäsairaala.

Ravintolassa Jamie kouluttaa työttömistä ja syrjäytyneistä brittinuorista huippukokkeja. Tosin kokkikokelaat eivät törki alvariinsa sormiaan ruokaan, kuten Jamie, mutta pöydästä voi ihailla, kuinka pastat, gnocchit ja tortellinit valmistuvat rennolla otteella.

Toisessa keittiössä tehdään annokset valmiiksi ja kolmannessa valmistetaan juomat ja leikataan leivät.

Antipastot vievät kielen

Fifteen on nähtävyys, jonne ei kannata enää kahta viikkoa ennen reissua yrittää varata pöytää. Pöytävarauksia otetaan vastaan etukäteen vain kolmasosaan ravintolasta.

Täytyy siis kokeilla onnea ja ottaa varman päälle. Lounasaika trattoriassa alkaa kello 12, ja olemme paikalla varttia vaille. Jänisstartti kannattaa, ja pääsemme nopeasti maistelemaan Jamien herkkuja.

Pöytään tuodaan heti leipää ja oliviiviöljyä, jossa on loraus balsamicoa. Leivät ovat taivaallisia, varsinkin, kun niitä kastaa öljyyn. Kitalaki ei jää rasvaiseksi, vaan ruokahalu herää odottamaan antipastoja, joita voi ihailla jo ravintolaan tullessaan ensimmäisen keittiön pöydällä.

Perinteiseen italialaiseen tyyliin lounaslistalla on alkuruokia (antipasti), pastoja ja pääruokia.

Palvelu on hyvää ja leppoisaa. Tilaamme antipasti-lautasen, johon kuuluu kuutta eri lajia muun muassa oliiveja, buffalomozzarellaa, artisokkaa ja sipulia. Hintaa kertyy 21 euroa.

Annos on iso ja sen syötyään ymmärtää, miksi kannattaa käyttää hyvää ja kallista oliiviöljyä. Öljyä on reippaasti, ja maut ovat ihania. Erityisesti paprika, jonka sisällä on anjovistahnaa, on suussasulavan hyvää.

Viiniksi tilaamme tarjoilijan suosittelemaa sisilialaista Planeta la segreta -valkoviiniä, joka maistuu hyvin antipastojen rinnalla. Reipas lasillinen maksaa 8,70 euroa.

Pääruuaksi ystäväni ottaa risottoa (13 euroa), joka on terästetty mintulla ja parsalla. Minulle tulee kevyitä perunagnocheja tomaattilla, kevätvalkosipulilla ja basilikalla höystettynä (20,50 euroa). Risotto on ihanaa, mutta gnocheissa ei ole mitään ihmeellistä. Annos on suorastaan vähän vaisu. Siinä toivoisi olevan enemmän potkua.

Jälkkäriksi tilaamme päivän listalta suklaakakkua (4,30), jonka seurana on kermavaahtopallo. Kermavaahto tuleekin tarpeeseen, sillä kakku on kuivaa ja herää kysymys, onko se eilistä.

Jamie ei näyttäydy

Parasta Fifteen-trattoriassa ovat antipastit sekä leipä. Pelkästään niiden vuoksi voisi ravintolaan palata toisenkin kerran.

Tunnelma trattoriassa on rento. Vaikka koko ajan ”baarin” puolella riittää pöytiin jonottajia, tarjoilijat eivät kiiruhda ja lounaan saa syödä kaikessa rauhassa.

Erityismaininta pitää antaa sisustukselle, jossa on käytetty tummaa puuta ja kermanväriset muovituolit kruunaavat modernin kokonaisuuden. Lisäksi italialaista henkeä tuovat keittiöiden yläpuolella roikkuvat chilit ja valkosipuliletit.

Fifteen on selvästi nähtävyys, sillä useat ruokailijat ovat turisteja. Ravintolassa myydäänkin oliiviviöljyä, balsamicoa, Jamie Oliverin keittokirjoja ja tietenkin Fifteen t-paitoja, kaikkia kiskurihintaan.

Ja oliko itse pääkokki paikalla? Eipä tietenkään. Jamie oli Afrikassa, mutta pöytävarauksia hoitava nainen näytti aivan Jamien Jools-vaimolta.

Päivän lehti

27.1.2020