Uutiset

Aleksanteri Huovinen piti lupauksensa

Oululainen Aleksanteri Huovinen on sanansa mittainen nuori mies. 18-vuotias kilpa-autoilija lupasi aika-ajon jälkeen voittaa lauantaina Ahvenistolla ajetun Pohjois-Euroopan F4-luokan mestaruussarjan avauskilpailun ja näin myös kävi. Aika-ajossa Huovinen oli toinen, mutta sai hyvän lähdön ja onnistui kiihdyttämään kärjessä ensimmäiseen mutkaan. Peräänsä Huovinen sai aika-ajon kolmosen Niko Karin ja paalupaikalta matkaan ampaisseen venäläisen Vladimir Atojevin.

Kolmikko päästeli samassa järjestyksessä kymmenisen minuuttia. Sen jälkeen kilvanajo tyssäsi suolenkillä kolmen auton ulosajoon, ja 25 minuutin lähdön loppumatka köröteltiin maaliin turva-auton perässä.

– En tiedä, miten olisi käynyt, jos olisimme ajaneet täysillä koko kisan. Sain erittäin hyvän lähdön, vaikka jouduin lähtemään radan likaiselta reunalta. Onnistuin sen jälkeen vetämään tasaisen kovia kierroksia ja Niko alkoi jo vähän jäädä. Muutama kierros ennen turva-auton radalle tuloa lipsautin varikkomäessä hieman nurmikolle ja vain siinä hieman peli tasoittui. Tarvittaessa minulla olisi ollut kyllä varaa lisätäkin vauhtiani, arveli Huovinen.

Huovinen antoi näytteen vauhdistaan jo aamupäivän aika-ajossa. Viime kauden formula Fordien SM-kakkonen kellotti hyvän ajan 1.13,88. Lujempaa Apparan syheröihin lasketti vain kaksinkertainen Venäjän karting-mestari Vladimir Atoev (1.13,76). Myös Niko Kari ja aika-ajon nelonen Nikita Troitskiy alittivat nopeimmalla kierroksellaan ajan 1.14.

– Vain varikkomäen nousuun jäi hieman parannettavaa, mutta siinähän sitten ajoinkin pihalle. Sunnuntain lähtöihin pitää keskittyä vielä huolellisemmin, Huovinen suunnitteli.

Myös Niko Kari täräytteli formula nelosellaan tasaisia kierroksia. 15-vuotias tuusulalainen on oppinut nopeasti legendaarisen radan metkut.

– Ajoin Ahvenistolla ensimmäisen kerran vasta viime viikolla luokkamme testeissä. Siihen nähden olen todella tyytyväinen palkintopallisijaan. Renkaat vain meinasivat loppua Aleksanteria jahdatessa, Kari nauroi.

Suomalaiskaksikon jälkeen ruutulipulle ajanut Vladimir Atojev ei ollut tyytyväinen lähtöönsä. 16-vuotiaalla rostovlaisella on ollut aiemminkin ongelmia starttiviivalla.

– En vain päässyt liikkeelle tarpeeksi nopeasti. Ihan oma virheeni se oli taas. Autossa ei ollut ainakaan mitään vikaa, Atojev sanoi.

Atoev ajoi jo viime kaudella formula nelosella. Hän ylsi Ranskan sarjassa 11:nneksi.

– Kartingissa olen voittanut kaksi kertaa Venäjän mestaruuden. Isommilla formuloilla olen ajanut jo aika monella radalla, joista Ahvenisto on kyllä haastavin. Töitä tekemällä tämänkin radan kurvit, kiihdytykset ja jarrutukset kyllä oppii, Atoev muistutti.

SMP F4-sarjan kisat jatkuvat sunnuntaina kahdella lähdöllä. Lauantain kisassa oli mukana 15 autoa, joista kolme jäi radan varteen. Suomen Niclas Nylund ja venäläiset Nikita Troitskiy ja Semyon Evstigneev järjestivät suolenkin mutkissa mekaanikoilleen töitä.

Myös nuori brittikuski Enaam Ahmed tutustui lauantaina Ahveniston radan kaiteisiin. Kartingin maailmanmestari jysäytti aika-ajossa ulos pääsuoran jälkeisessä mutkassa ja starttasi kisaan viimeisestä lähtöruudusta. Lupaava rattitaituri ennätti kuitenkin nousta lyhyessä kisassa viidenneksi. Neljänneksi lauantain kisassa ajoi venäläinen Nerses Isaakyan. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic