fbpx
Uutiset

Aleksei Navalnyi saapui murhayrityksen jälkeen kotiin Venäjälle, pidätettiin heti passintarkastuksessa – Haavisto: "Toivoin, että hän olisi rauhallisesti voinut palata kotimaahansa"

Venäläinen oppositiojohtaja nousi Berliinissä Moskovan-lennolle tiedostaen riskit, mitä Venäjällä voi odottaa. Hänet pidätettiin passintarkastuksessa Sheremetjevon lentokentällä. Nyt häntä uhkaa 3,5 vuoden vankeusrangaistus.
Berliinin Schönefeldin lentokentällä kokoontui joukko saattajia ja toimittajia, kun Aleksei Navalnyin sosiaalisessa mediassa ilmoittaman reittilennon lähtöaika lähestyi. Kuva: epa08943197
Berliinin Schönefeldin lentokentällä kokoontui joukko saattajia ja toimittajia, kun Aleksei Navalnyin sosiaalisessa mediassa ilmoittaman reittilennon lähtöaika lähestyi. Kuva: EPA

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidättämistä Moskovan lentokentällä “hyvin huolestuttavana”.

– Tietysti toivoin, että hän olisi rauhallisesti voinut palata kotimaahansa, mutta toisin kävi, Haavisto kertoi Lännen Medialle.

Haavisto korostaa, että Navalnyiin kohdistuneen myrkytyksen tulisi saada oikeudenmukainen tutkinta.

Siihen Haavisto ei ottanut kantaa, pitäisikö Venäjään kohdistaa pidätyksen seurauksena uusia pakotteita. Hän kertoo olleensa illan mittaan yhteydessä EU-kollegoihinsa pidätykseen liittyen, ja että pakotteet ovat keskustelussa viimeistään seuraavassa EU:n ulkoministerikokouksessa tammikuun lopulla.

– Meillähän on tähän myrkytystapaukseen päätetty aiemmin EU-pakotteita, ja nämä pakotteet olivat mielestäni oikea päätös.

Haavisto myös jakoi Twitter-tilillään EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellinjulkaisun, jossa tämä vaatii Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Venäläinen poliitikko ja korruptionvastainen aktivisti Navalnyi palasi sunnuntaina kotiin Venäjälle. Hänet pidätettiin Sheremetjevon lentokentällä passintarkastuksessa.

Lennon oli määrä saapua Moskovan Vnukovon lentokentälle noin puoli seitsemältä illalla Suomen aikaa. Kone laskeutuikin Sheremetjevon kentälle sen jälkeen, kun se oli käännytetty Vnukovon kentältä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Reutersin mukaan käännyttämisen taustalla oli viranomaisten ilmeinen pyrkimys hätistää Vnukovon alueelle kerääntyneet toimittajat ja Navalnyin kannattajat vastaanottamasta saapuvaa lentoa.

– Tämä ei ole pelkästään varkaiden valtaa, vaan koko ison kaupungin lentoliikenne vaarannettiin. Olen onnellinen paluusta, kiitollinen lääkäreille. En pelkää, koska tiedän olevani oikeassa, ja oikeusjutut ovat väärennettyjä, Navalnyi sanoi ennen lähtöään rajatarkastukseen Sheremetjevon kentällä.

Hetkeä myöhemmin Navalnyi pidätettiin passintarkastuksessa.

Venäjän vankilavirasto FSIN ilmoitti lausunnossaan, että Navalnyi on pidätetty syytettynä ehdollisen tuomion välttelystä vuoden 2014 petosjutussa, jota Navalnyi kuvaa poliittiseksi kyhäelmäksi. Navalnyin kannalle asettui Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätöksessään vuonna 2017.

Viraston mukaan Navalnyi pidetään kiinniotettuna oikeuden istuntoon asti, joka järjestettäisiin tammikuun aikana. Navalnyin ehdollinen tuomio voidaan muuttaa 3,5 vuoden vankeusrangaistukseksi.

Reutersin mukaan Navalnyin kanssa matkustaneet Julia-vaimo, tiedottaja Kira Jarmush sekä tämän asianajaja päästettiin maahan. Jarmush oli Navalnyin matkassa myös Siperian Tomskista Omskiin päätyneellä myrkytyslennolla elokuussa.

EU-maat: Navalnyi vapautettava välittömästi

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vaati Navalnyin välitöntä vapauttamista Twitterissä.

– Aleksei Navalnyin pidättämistä hänen saapuessaan Moskovaan on mahdotonta hyväksyä, Michel kirjoitti.

Myös Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki yhtyi vaatimukseen omalla Twitter-tilillään, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Navalnyin pidättäminen on jälleen yksi keino yrittää pelotella Venäjän demokraattista oppositiota. Vikkelä ja yksiselitteinen vastaus EU:n tasolla on välttämätön, Morawiecki kirjoitti.

EU-maa Liettua sanoi sunnuntaina, että se pyytäisi EU:ta asettamaan Venäjälle uusia pakotteita vikkelästi. Tshekin ulkoministeri Tomas Petricek puolestaan sanoi, että haluaa EU:n keskustelevan mahdollisista sanktoista, Reuters kertoo.

Myös Yhdysvaltojen presidentiksi nousevan Joe Bidenin tuleva kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan vaatii Reutersin mukaan välitöntä vapauttamista.

Nainen kannatteli lakanaa, jossa lukee venäläisin sanoin "Menestystä, Aleksei". Saksassa poliisi tarkkaili matalalla profiililla lentokentän tapahtumia, mutta Moskovassa liikkeellä on kovaa kalustoa. Kuva: epa08943271
Nainen kannatteli lakanaa, jossa lukee venäläisin sanoin “Menestystä, Aleksei”. Saksassa poliisi tarkkaili matalalla profiililla lentokentän tapahtumia, mutta Moskovassa liikkeellä on kovaa kalustoa. Kuva: EPA

Kannattajat saattoivat Berliinissä

Berliinin Brandenburgin kentälle oli kerääntynyt alkuiltapäivästä ihmisiä saattamaan Navalnyia. Novitshok-hermomyrkyllä tehdystä murhayrityksestä Berliinissä lähes viisi kuukautta toipunut oppositiojohtaja saapui kentän lähtöportille vasta aivan viime hetkellä.

Navalnyi oli Saksassa sairaalahoidossa ja kuntoutumassa liittokansleri Angela Merkelin henkilökohtaisen kutsuvieraan statuksella.

Koneessa Navalnyia valmistautui saattamaan joukko samalle lennolle lipun hankkineita journalisteja. Monen arvion mukaan lennolle saattaisi olla lähdössä myös esimerkiksi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n agentteja.

Navalnyi kehotti koneeseen pakkautunutta toimittajajoukkoa istuutumaan. Hän vastasi kysyjille, että uskoo tulevansa pidätetyksi ja odottaa Moskovalta kaunista 22 asteen pakkassäätä. Navalnyi kehotti yhtä viereisistä matkustajista ottamaan kuvan hänestä ja Juliasta.

Poliitikko oli sosiaalisen median päivitystensä perusteella erinomaisessa mielentilassa, vaikka moni pelkää hänen henkensä puolesta.

– Mitä minun pitäisi pelätä, Navalnyi sanoi lentokoneessa Reutersin mukaan.

Twitterissä Navalnyi kommentoi sarkastisesti kuvia Moskovan Vnukovon lentokentältä.

Suomen aikaa kahden jälkeen julkaistussa tviitissä Navalnyi sanoi: “Tämä on kauhean hauskaa. Putin tömistää jalkoja bunkkerissaan ja vaatii palvelusväkeä ‘keksimään jotakin’. Niinpä he keksivätkin. Parhaillaan Vnukovoon kuskataan ihmisiä ‘ottamaan vastaan [venäläistä viihdetähteä] Olga Buzovaa‘. Ikään kuin heidän pitäisi täyttää lentokenttä, eikä ketään muita mahdu.”

Aleksei Navalnyi ja hänen vaimonsa Julia Navalnaja nousivat lentokoneeseen Berliinissä viime hetkellä. Kuvakaappaus Nastojashtseheje Vremja -kanavan suorasta lähetyksestä.
Aleksei Navalnyi ja hänen vaimonsa Julia Navalnaja nousivat lentokoneeseen Berliinissä viime hetkellä. Kuvakaappaus Nastojashtseheje Vremja -kanavan suorasta lähetyksestä.

Viranomaiset passissa lentokentällä

Lennon määränpäässä Moskovan Vnukovon lentokentällä oli passissa viranomaisten ajoneuvoja ja muun muassa pahamaineisia pidätysbusseja, joihin mielenosoittajia on protestien yhteydessä tyypillisesti retuutettu. Suoraa lähetystä tapahtumista välittävän Nastojashtsheje Vremja -television (Currenttime.tv) toimittaja raportoi, että Vnukovon pysäköintialue on viranomaisten ajoneuvojen täyttämä.

Venäläisen Pobeda-lentoyhtiön nettisivujen mukaan reittilennon oli määrä nousta ilmaan Berliinin Brandenburgin kentältä kello 15.45 Suomen aikaa. Saapumista Moskovaan odotettiin alunperin 18.20.

Moskovassa Vnukovon lentokentän Twitter-tili näytti vertaavan Navalnyin paluulentoa toiseen maailmansotaan, minkä se myöhemmin kiisti. Lentokenttä tviittasi, että se on “ottanut vastaan asianmukaisesti lentoja Saksasta vuonna 1941 ja tekee niin myös vuonna 2021”. Vnukovon kenttä avautui 1941.

Putin: “Kuka häntä tarvitsee muutenkaan?”

Moskovan vankilavirasto ilmoitti jo torstaina tekevänsä kaikkensa Navalnyin vangitsemiseksi.

Siperiassa Novitshok-hermomyrkyllä toteutettua murhayritystä Venäjän viranomaiset eivät ole sen sijaan havainneet tarpeelliseksi tutkia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut julkisesti, ettei murhatutkintaan ole aihetta. “Miksi hänet pitäisi myrkyttää, kuka tarvitsee häntä muutenkaan? Jos olisi haluttu, olisivat varmaan vieneet sen loppuun asti”, Putin muotoili lehdistötilaisuudessaan 17. joulukuuta.

Otsikko ja juttua päivitetty kokonaan 17.1. kello 21.34.

Juttua päivitetty 17.1. klo 22.44. Lisätty Charles Michelin kommentti, Morawieckin kommentti ja lisätty Liettuan, Tshekin ulkoministerin, Sullivanin ja Pekka Haaviston reaktiot.

Jutun otsikko ja jutun alkua muokattu 17.1. kello 23.02.

 

Menot