Kolumnit Uutiset

Algotniskat ajavat nykyisin pakulla

@hameensanomat.fi

Viinaralli Virosta kasvaa kasvamistaan. Vuoden tuontimäärä nousee jo yli 80 miljoonan litran. Rahaakin ostoihin palaa 320 miljoonaa euroa.

Miksi rahdata viinaa vieraasta maasta, kun alkoholia saa suhteellisen vapaasti Suomestakin?

Se on se hinta, hinta ja hinta!

Jos suomalaiset olisivat ostaneet viinat kotimaasta, olisi euroja pitänyt käyttää tuplasti enemmän!

Pahinta ei ole se, että omiin illanistujaisiin haetaan viinaksia naapurikansalta. Paha puoli on se, että alkoholia tuovat yhä enemmän trokarit. Touhu ammattimaistuu kaiken aikaa.

Karkean arvion mukaan viisi prosenttia matkalaisista tuo puolet koko tuontimäärästä. Pakulla Viroon, takatila täyteen ja autotallimyyjäiset käyntiin.

Kauppa käy, koska Viron hinta on karkeasti puolet siitä, mitä Suomessa, vähän juoman laadusta ja lajista riippuen.

Trokarien toimia avittaa myös suomalaisten suhtautuminen. Heitä ei pidetä rikollisina. Pikemminkin he ovat tämän päivän algotniskoja, janoisten sankareita, jotka omalla riskillään auttavat ystäviään hädässä.

Suomalaiset suhtautuvat lähes kaikkeen rikollisuuteen kielteisesti. Jos tuontitavarana olisivat aseet tai vaikkapa huumeet, sankaruus olisi tuojasta kaukana.

Jo kieltolain aikaan pirtutrokarit kuten Algot Niska (laulaja Dannyn isoisä), olivat tavallisten kansalaisten suojeluksessa. Tarpeen vaatiessa heitä ja heidän lastejaan piiloteltiin virkavallalta.

Ainoa tapa hillitä nykyistä viinarallia on alentaa alkoholiveroa ja sitä kautta hintaa. Kun Viro liittyi Euroopan unioniin 2004 ja tuonti vapautui, laski Suomi alkoholiveroa kolmanneksen. Tuo liike esti tuonnin räjähdysmäisen kasvun.

Kymmenen viime vuoden aikana veroa on nostettu viisi kertaa, ja seuraukset näkyvät. Tuonti on jatkuvasti kasvanut.

Kun tuonti kymmenen vuotta sitten oli runsaat 50 miljoonaa litraa, meni tänä vuonna rikki 80 miljoonan litran raja.

Veron nostoilla on pyritty hillitsemään kulutusta ja keräämään verotuloja. Jälkimmäinen tavoite on kuitenkin vetänyt vesiperän. Jos tuontiviinat ostettaisiin Suomesta, olisi verotuotto niistä yli 300 miljoonaa euroa.

Suomi elää avoimessa taloudessa. Vapaata tuontia emme kykene rajoittamaan. Suomen onkin kyettävä jatkuvasti tasapainoilemaan tuonnin ja juomisen hillitsemisen ristipaineessa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic