Uutiset

Alina Leisiö tähtää arvokisan …parhaaksi suomalaiseksi

Turenkilainen Alina Leisiö, 34, tähtää parhaaksi suomalaiseksi viikon päästä Hämeenlinnassa käytävässä vahvojen naisten MM-kisassa. Parisen vuotta lajia harrastanut Leisiö on kehittynyt isoin harppauksin.

– Aloitin salilla käymisen vuonna 2001 eli 11 vuotta sitten, sillä sain saliharjoitteluun kipinän armeijassa silloiselta poikaystävältäni. Pari vuotta sitten innostuin vahva nainen -kilpailusta, kun minut ilmoitettiin syksyllä kesän kisoihin, sanoi Alina Leisiö.

Suomen kakkonen tänä vuonna

Turengin Sarastusta nykyään edustava Leisiö sijoittui Suomen vahvin nainen -kisassa yhdeksänneksi vuosi sitten. Kesällä 2011 Leisiö aloitti kunnon harjoittelun Helsingissä Harri Simosen valmennuksessa.

Leisiö kehittyi huimasti, sillä hän ylsi hopealle tämän kesän kisassa. Juhannuksena Turenkiin muuttanut Leisiö valmentautuu nyt avomiehensä, vahvana miehenä tunnetun Antti Mourujärven opeilla.

– Simosen Harri laittoi minut tekemään isoilla painoilla oikein. Käymme yhä Harria moikkaamassa ja välillä neuvojakin kysyen Helsingin Malmilla, Alina tuumasi.

Leisiö sai paikan vahvojen naisten MM-kisaan Suomen kilpailun kakkossijalla. Muut suomalaiset ovat oululainen Niina Jumppanen ja Merimaskusta kotoisin oleva Anniina Saine.

– Oma tavoitteeni on olla paras suomalainen. Kisan ennakkosuosikit taitavat tulla Ruotsista ja USA:sta. Muut osanottajat tulevat Islannista, Norjasta ja Englannista. Kilpailijoita on mukana yhteensä yhdeksän, Leisiö sanoi.

Maastaveto ehdoton ykköslaji

Vahvojen naisten MM-kisa käynnistyy jo perjantaina (23.11.) Linnankadulla käytävällä farmarikävelyllä. Loput kuusi lajia (tukki, renkaan pyöritys, merimieskävely, maastaveto, säkkien lastaus, kivien lastaus) käydään lauantaina Punaportin liikuntasalissa.

– Minun ehdoton ykköslajini ja myös lempparini on maastaveto. Säkinkanto on myös minulle hyvä laji, sillä minulla on vahva selkä. Farmarikävelykin sujuu kohtuullisesti, Leisiö arvioi.

Leisiö on treenannut 4–5 kertaa viikossa.

– Elokuussa tein aerobista peruskuntoharjoittelua. Syyskuussa lisääntyi voiman ja lajityyppisen harjoittelun osuus. Lokakuusta alkaen olen tehnyt lähinnä lajitreeniä, hän kertoi.

Leisiö on päässyt harjoittelemaan lajitreeniä Espoon Olarissa parkkihallissa.

Leisiö harjoittelee viimeisen pariviikkoisen kevyillä painoilla, jotta tarvittava nopeus ja kunnollinen hermotus löytyy.

Tunnollinen ja ahkera harjoittelija

Leisiö työskentelee sairaanhoitajana Kanta-Hämeen keskussairaalassa lastentautien osastolla. Hän on myös hieroja, mutta kisoihin valmistautumisen aikaan hierominen jää lähes olemattomiin.

– Kädet eivät kestä hieromista ja treenaamista samanaikaisesti, hän perusteli.

Leisiön mukaan lajissa tärkeää on riittävän usein syöminen.

– Syön monta kertaa päivässä, vaikka isompia aterioita on kaksi. Syön paljon proteiinipitoista ja myös hiilarit ovat tärkeitä. Kun syön mahdollisimman paljon, jaksaminen ja lihakset pysyvät kunnossa. Jos en ole syönyt riittävästi ennen harjoituksia, treenaaminen ei onnistu, sillä energia loppuu kesken, Leisiö kertoi.

Antti Mourujärvi on tyytyväinen valmennettavansa harjoitteluasenteesta, joka perustuu tunnollisuuteen ja ahkeruuteen.

– Alina tekee kaiken ilman vastaansanomista. Hän luottaa hyvin minuun. Saamme tarvittaessa myös valmennusapua, kun käymme harjoittelemassa Malmilla. Siellä saa myös vähän kiriapua muilta lajin harrastajilta sanoi Mourujärvi. (HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

2.4.2020