Uutiset

Alina Leisiö voimaili Suomen …toiseksi vahvimmaksi naiseksi

Turengin Sarastuksen Alina Leisiö, 34, uusi viimevuotisen SM-hopeansa sunnuntaina Salon Perniössä käydyssä Suomen vahvin nainen -kisassa. Leisiö oli jo valmis heittämään pyyhkeen naulaan ja luovuttamaan, mutta kahden viimeisen lajin erinomainen onnistuminen pelasti maukkaasti kuuden lajin kisapäivän.

Vantaalainen Kati Luoto, 40, vei seitsemännen kerran Suomen vahvin nainen -tittelin. Maailman vahvimmaksi isoäidiksi sanottu Luoto voitti huhtikuussa voimanaisten Pohjoismaiden mestaruuden Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Viimeiset lajit kisapäivän pelastus

Leisiön jälkeen SM-pronssin otti Sofia Ekdahl ennen Anniina Vaaranmaata ja Jaana Tanneria.

– Hyvillä mielin voi lähteä ajelemaan kotia kohti. Kaksi viimeistä lajia pelasti kisani, muuten olisi jäänyt huono fiilis. Olin neljän lajin jälkeen valmista kauraa lähtemään kotiin. Meinasin heittää rensselit jo naulaan, sanoi Leisiö.

Hän voitti ylivoimaisesti viidentenä lajina olleen säkinkannon, jossa hän kantoi 80 kilon säkkiä peräti 133 metriä. Mestari Luoto kantoi vain 85 metriä.

– Pakko oli kantaa, kun en tiennyt paljonko muut tytöt kantavat. Säkinkanto on ollut ehdottomasti minun lajini. PM-kisan jälkeen olen tehnyt viisi viikkoa kuntotreeniä, sillä silloin kuntoni oli aivan surkea, eivätkä jalat liikkuneet mihinkään.

– Säkinkanto on minulle hyvä, koska se ei ole mikään nopeuskisa. Siinä saa tehdä rauhassa ja kantaa niin pitkälle, kun menee ilman rajoitusta. Laji on minulle ihanteellinen, koska siinä käytetään selkää ja jalkoja, Leisiö sanoi.

Päätöslajina ollut viiden Atlas-kiven (kolme isointa kiveä 105 kg) nostelu tuotti Leisiölle kakkossijan.

– Nostin yhteensä neljä kiveä. Viimeinen kivi oli niin likainen, että se pyöri vaan käsissäni. Voimani eivät riittäneet nostamaan likaista kiveä ylös. Luotokaan ei saanut viimeistä kiveä ylös, mutta hän otti lajivoiton oltuaan minua nopeampi.

Rappuset alas sipsutellen

Avauslajina olleessa voimaportaassa (60 kg ja 90 kg painot/5 porrasta) Leisiö oli viides.

– Kun mennään korkealle, tulen mahdottoman varovasti alas. Muut tytöt tulee lentäen alas verrattuna minun sipsutteluuni. Siinä ei voi käydä kuin huonosti, kun tulin rappuset alas neljässä sekunnissa, hän selvitti.

Kottikärryn (192 kg/ 20 metriä) työnnössä Leisiö oli neljäs.

– Tahmea alku, sillä kärry ei meinannut lähteä millään liikkeelle. Muilla kärry meni nätisti suoraan, mutta minulla kärry meni pujotellen. Helkkarin kärry pujotteli ihan miten sattui. Kun pääsin vauhtiin, siinä ei ollut isompaa ongelmaa.

Punnerrusten yhdistelmälajissa Leisiö jäi neljänneksi. Hän aavisti sen jo ennakkoon, koska punnerrukset ovat hänen heikoin kohtansa.

Talon (38 000 kg) vedossa Leisiö jäi viimeiseksi. Kiskoilla ollutta taloa vedettiin alataljalla.

– Olin massaltani porukan köykäisin. Isommilla tytöillä talo liikkui kevyemmin. Massa ratkaisi paljon, 75-kiloinen Leisiö kertoi.

Edessä ehkä vuoden kisatauko

Leisiö oli tyytyväinen SM-kisaan valmistautumiseensa. Ennen PM-kisaa kateissa ollut motivaatio oli kohdillaan rennommalla valmistautumisella.

– Kuntoa saatiin hyvin nousemaan viiden viikon aikana. Jalat liikkuivat nyt hyvin. Olen tehnyt vain lajitreeniä enkä olen käynyt ollenkaan salilla.

Leisiölle SM-hopea tiesi paikkaa marraskuussa Helsingissä käytävään maailman vahvin nainen -kisaan. Hänen suunnitelmissaan on kuitenkin vuoden kilpailutauko, jotta hän voisi keskittyä pelkästään voimatason nostoon.

– Kati kyllä kosiskeli heti koitoksen jälkeen mukaan maailman vahvin nainen kisaan. Katsotaan nyt, miten jatketaan, turenkilainen arveli.

Leisiö sijoittui syksyllä maailman vahvin nainen kisassa seitsemänneksi. Hän työskentelee sairaanhoitajana Kanta-Hämeen Keskussairaalassa lastentautien osastolla. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic