fbpx
Uutiset

”Älkää tukeko sotilasjunttaa”

Thaimaan vallasta syrjäytetty ex-pääministeri Yingluck Shinawatra odottaa viimeistä oikeudenkäyntiään. Häntä uhkaa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Shinawatraa syytetään muun muassa äänten ostamisesta. Syytteiden mukaan Shinawatra käytti pääministerikautensa aikana miljardien eurojen arvoista riisinviljelijöiden tukiohjelmaa äänten ostamiseen.

– Tuet riisinviljelijöille olivat välttämättömiä, jotta viljelijät tulivat toimeen, kuittaa Yingluck Shinawatra korruptiosyytteet Lännen Medialle Bangkokissa antamassaan haastattelussa.

Thaimaan korkein oikeus on asettanut hänelle matkustuskiellon. Hänen liikkumistaan kotimaassa valvotaan tarkasti.

Yingluck Shinawatran Pheu Thai -puolue sai murskavoiton vuoden 2011 demokraattisesti pidetyissä vaaleissa. Hän ehti olla maansa ensimmäisenä naispääministerinä yli kaksi vuotta ennen kuin sotilasjuntta teki sotilasvallankaappauksen toukokuussa 2014.

Ensi töikseen vallan kaapannut sotilasjuntta asetti maahan poikkeustilan ja kielsi poliittiset kokoukset. Poikkeustila poistettiin 2015 alussa, mutta poliittisia kokouksia maassa ei saa edelleenkään pitää.

Sotilashallinto kielsi Yingluck Shinawatralta poliittisen toiminnan viideksi vuodeksi. Hän ja hänen puolueensa Pheu Thai pitävät nyt matalaa profiilia. Poliittisia kokouksia ei järjestetä, mutta Shinawatra tapaa kannattajiaan ja ystäviään epävirallisesti ravintoloissa tai rannalla hänen kotinsa läheisyydessä.

OIKEUDENKÄYNTI alkoi heinäkuussa, ja päätös tulee vielä tämän vuoden puolella. Yingluck Shinawatran lähellä olevat ihmiset eivät ota mitään riskejä. Poliittinen jännite on liian vahva.

Tapaamisemme onnistui monien vaiheiden jälkeen. Reilun tunnin ajomatkan jälkeen saavun merelliseen ravintolaan. Paikalla on Pheu Thai -puolueen edustajia ja Yingluckin hallituksen entisiä ministereitä.

Pöydässä seurustellaan vilkkaasti, ja thai-kieltä osaamattomien saapuessa paikalle kieli vaihdetaan englanniksi.

Kaikki osoittavat kiinnostusta Eurooppaa kohtaan. Suomikin saa huomiota osakseen, kun vastikään ilmoitettiin, että Nokia Networks on saanut tehtäväkseen rakentaa Thaimaan 4G- verkon.

Ex-pääministerin ja varsinkaan länsimaalaisten toimittajien tapaamisia ei katsota hyvällä. Minua on ohjeistettu, että haastattelussa kannattaa keskittyä hänen henkilökohtaiseen tilanteensa.

Pienen odotuksen jälkeen Yingluck Shinawatra saapuu ravintolaan henkivartijoidensa ja poikansa kanssa.

Sisätiloissa häntä suojaa Thaimaan entinen poliisipäällikkö, ja ulkona tilannetta seuraavat nykyisen hallituksen miehet.

EX-PÄÄMINISTERIÄ Yingluck Shinawatraa on syytetty muun muassa isoveljensä Thaksinin marionettina olemisesta. Sitä vaikutelmaa ei tule, kun kuuntelee hänen puhettaan ja kuulijoiden herpaantumatonta kiinnostusta.

– Hallitukseni tarkoituksena oli köyhyyden poistaminen ja tuloerojen vähentäminen, ex-pääministeri kertoo.

Itse hän ei halua puhua mahdollisesta tuomiostaan. Paikalla oleva Pheu Thai -puolueen jäsen ja puolueen virallinen puhemies Sean Boonpracong paljastaa, että tuomioistuimella on mitä todennäköisemmin ostettuja todistajia, joka vaikeuttaa syytetyn asemaa.

Kukaan ei rohkene arvioida oikeudenkäynnin ratkaisua. Thaimaan politiikassa yllättävät käänteet ovat arkipäivää.

Vuoden 2006 vaaleissa voittaneen Pheu Thain – tuolloin Yingluck Shinawatran veljen Thaksinin johtamana – vaalitulos mitätöintiin, koska eräässä vaalihuoneistossa oli äänestyskoppi väärinpäin.

THAIMAAN poliittinen tilanne on haitannut toukokuun 2014 vallankaappauksesta lähtien EU:n ja Thaimaan välisiä suhteita. EU linjasi, että jäsenmaat eivät asioi Thaimaan kanssa ministeritasolla eivätkä valtiosopimuksia neuvotella tai allekirjoiteta.

Päätöksen seurauksena EU ja muut länsimaat jättivät jälkeensä tyhjiön, jonka Kiina on täyttänyt niin poliittisesti, taloudellisesti kuin sotilaallisestikin. Asetelma tukee sotilasjuntan diktatuuria.

Mitä muuta länsimaat voisivat tehdä Thaimaan nykyisessä tilanteessa?

– Ainoa mitä länsimaat voivat tehdä on, että ne eivät tue missään muodossa nykyistä hallitusta. Se on asia joka auttaa, vastaa Yingluck Shinawatra.

Vaaleja odotetaan kuin viimeistä pelastusta. Tämän hetken tieto on, että vaalit pidetään tammikuussa 2018.

–Tätä toivotaan, mutta koskaan emme voi tietää, sanoo Pheu Thai puolueen puhemies Sean Boonpracong hymyilen.

Vaaleihin asti Pheu Thai -puolue pitää matalaa profiilia, koska se ei halua väkivaltaisuuksia.

Maria Palo

Asiasanat

Menot