Uutiset

Alkoholi tappaa eniten

Huumeiden käyttö on pysynyt Suomessa vähäisenä muuhun Eurooppaan verraten. Samoin huumekuolemat. Yliannostukseen kuoli vuonna 2007 Suomessa 142 ihmistä.

Aamulehden mukaan vuonna 2008 huumausaineita löytyi 246 vainajasta, kun vuotta aiemmin luku oli 234 eli kasvua on vajaat viisi prosenttia.

Päihteistä ylivoimaisesti eniten haittaa tuottaa alkoholi. Alkoholiin kuolee kymmenen kertaa enemmän suomalaisia kuin huumeisiin. Alkoholikuolemien määrä kasvoi voimakkaasti vuoden 2004 toukokuun jälkeen, kun alkoholiveroa alennettiin.

Haitat nousivat suorassa suhteessa juomisen kanssa. Nyttemmin juomamäärät ovat jopa pikkuisen laskeneet.

Vaikka Suomi onkin säästynyt pahimmilta huumevitsauksilta, vähättelyyn ei ole varaa. Ympäri Suomea tihkuu tietoja siitä, miten yhä nuoremmat ja yhä laajemmin käyttävät kannabista.

Esimerkiksi kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt hälyttävästi. Kasvatusohjeita ja laitteita saa tilattua vaivattomasti internetistä. Irti Huumeista -yhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Riipinen puhui Aamulehdessä kannabistsunamista.

Luonnehdintaansa hän perusteli vanhempien yhteydenotoilla. Huolestuneiden vanhempien yhteydenotot yhdistykseen ovat kaksinkertaistuneet vuodessa. Noin 60 prosenttia vanhemmista oli huolissaan juuri lasten mahdollisesta kannabiksen poltosta.

Riipinen tyrmäsi haastattelussa puheet kannabiksen polton vähäisestä vaarasta. Ovathan jotkut väittäneet, ettei kannabis aiheuta riippuvuutta samaan tapaan kuin esimerkiksi alkoholi.

Toiminnanjohtajan mielestä kannabis on huumeista vaarallisin, koska se totuttaa mielen ja kehon huumautuneena olemiseen. Hän myös oli vakuuttunut siitä, että kannabiksen käyttö altistaa niin sanottujen kovien huumeiden käyttöön.

Poliisi ja kouluterveysviranomaiset ovat yksimielisiä nuorten kannabiksen polton lisääntymisestä.

Sikäli tällaiset tulokset yllättävät, ettei muualla Euroopassa ole havaittavissa samanlaista kannabiksen käytön kasvua.

Muualla ongelmana on pikemminkin Suomessa niin tuttu alaikäisten humalajuominen. Esimerkiksi Espanjassa peruskoulun päättöluokkia käyvillä on tapana kokoontua suurin joukoin viikonlopun juominkeihin. Niihin osallistuu jopa tuhansia nuoria.

Onkohan käymässä niin, että suomalaisnuoret omivat yhä enemmän eurooppalaisia tapoja. Vastaavasti sitten muiden EU-maiden rippikouluikäisten juopottelu on kuin suoraan suomalaisilta kaduilta.

Meillä juopotteluun ja huumeiden käyttöön yhdistetään usein syrjäytyminen ja huono-osaisuus. Näin ei kuitenkaan aina ole. Päihtyminen kuuluu valitettavan suurelle osalle nuorista hauskanpitoon ja juhlimiseen.

Railakas ja tiivis juhliminen johtaa kuitenkin helposti päihderiippuvuuteen. Riskejä ei ole syytä vähätellä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic