fbpx
Uutiset

Alkoholihaittoja ei veronkorotuksin vähennetä

Suomalaisten juopotteluun eivät vanhat konstit auta. Jos nostetaan hintoja ja rajoitetaan reippaasti saatavuutta, viinaralli Viroon vilkastuu.

Tämä tosiasia ei vain mahdu kaikkien päättäjien päähän. Aina kun uudet ja entistä huolestuttavammat tilastot alkoholihaittojen kasvusta julkistetaan, ryhtyvät jotkut kansanedustajat vaatimaan alkoholiveron nostoa.

Sen jälkeen, kun tuonti Virosta vapautui maan liityttyä Euroopan unioniin, Suomi pudotti alkoholin verotusta lähes kolmanneksella. Ratkaisu esti viinarallin räjähdysmäisen kasvun.

Tuon jälkeen alkoholin verotusta on tarkistettu tasaisesti, joskin maltillisesti, ylöspäin. Nyt ollaan siinä rajoilla. Matkustajatuonti on vilkasta, mutta edes jotenkin kohtuuden rajoissa.

Nykytilanteen kanssa voidaan elää. Eri asia on, miten Suomi kestää nykytasoista kulutusta, joka on sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna yli kymmenen litraa jokaista suomalaista kohti.

Kaikki eivät juo. Mutta ne, jotka juovat, juovat entistä rankemmin. Eniten juopotteluaan lisäävät nuoret naiset.

Kulutus ei ole enää viime vuosikymmenen puolenvälin jälkeen kasvanut merkittävästi. Mutta tuhojaan viina tekee kasvavalla vauhdilla.

Kun kymmenen vuotta sitten alkoholin aiheuttamiin suoriin haittoihin kuoli noin 1500 suomalaista, kuolee heitä nyt tuhat enemmän.

Juopottelu maksaa yhteiskunnalle maltaita. Kyse on varovastikin laskien useista miljardeista euroista vuodessa.

Päivän kysymys kuuluukin, miten saada suomalaiset suurkuluttajat kohtuukäyttäjiksi. Kuten jo edellä kirjoitin, vanhat konstit eivät auta, vaan johtavat ojasta allikkoon.

Ruotsissa ei tähän uskottu. Alkoholin hintaa nostettiin ja muun muassa miedon oluen saatavuutta rajoitettiin.

Nyt ruotsalaiset turvautuvat enenevässä määrin tuontiviinoihin ja mieto olut on vaihtunut vahvoihin tuontioluisiin.

Alkoholin kulutusta eivät rajoitukset ja hinnanostot ole juurikaan laskeneet. Laskeneet ovat vain valtion verotulot. Kasvaneet sen sijaan ovat tuontialkoholin välittäminen alaikäisille ja kotimaisten panimoiden sekä ravintoloiden talousvaikeudet.

Mitään uutta ei seurauksissa ole. Näistähän suomalaiset asiantuntijat kertoivat jo vuosikymmenen sitten.

Kun hinnalla ja rajoituksilla ei enää voida vaikuttaa, mahdollisuudeksi jää lähinnä asennekasvatus. Miten saada suomalaiset ymmärtämään, ettei humalassa örveltäminen yleisillä paikoilla, kuten kesäisillä terasseilla, ole hyväksyttävää käytöstä tai ns. perskännien vetäminen ainut tapa pitää hauskaa.

Ehkä olisi hyvä aloittaa siitä, että edes nuorison esikuvat, kuten urheilijamme eritoten jääkiekkoilijat, esiintyisivät voitonjuhlissaan raittiutta edistävästi.

Tupakoinnissa pitkäaikainen asennemuokkaustyö, yhdessä tiukentuneiden säädösten kanssa, näkyy selkeästi. Tupakointi on vähentynyt merkittävästi ja trendi kulkee koko ajan parempaan suuntaan.

Menot