Uutiset

Alkoholin välittäminen alaikäisille

On se nyt ihme, kirjoittaa nimimerkki Äiti 22.10.2005 lehdessä ja tiivistää vanhemman vastuun oivasti hämmästyneeseen ihmettelyyn aikuisen vastuuttomasta toiminnasta välittää alkoholia jopa omalle alaikäiselle lapselleen.

Asia onkin juuri niin kuin nimimerkki kirjoitti, eli ei kukaan, joka ajattelee, toimita viinaa alaikäiselle lapselle ja nuorelle.

Juuri tätä ajattelun selkeyttä herättelee Pakka-hanke – paikallinen alkoholipolitiikka Hämeenlinnan seutukunnalla. Hanke on esitellyt laajoilla foorumeilla mm. kouluterveystutkimustietoa, että 70 % alaikäisten juomasta alkoholista välittyy aikuisten kavereiden kautta alaikäisen juotavaksi, omat vanhemmat ovat seuraavana hankinta komissiona noin 22 % tapauksista, sitten listalla ”aivot naulassa” toimivat myös nuoren omat täysi-ikäiset sisarukset noin 16 %:ssa välityksistä ja muut välittäjätahot näyttelevät vain pieniä prosentteja tässä puuhassa.

Parhaillaan seudulla on nähtävissä ja koettavissa Eväitä vanhempain reppuun -draamaluennot nuorten vanhemmille, joissa mm. näitäkin asioita käsitellään. Pakka-hankkeen toimesta on laaja-alaisesti järjestetty koulutusta alkoholin saatavuuden tiukentamiseksi mm. vähittäiskaupassa.

Erityisesti vähittäismyynnin tehokas asian hoito on jo tuonut tuloksia ja alaikäisiltä kysellään kassoilla aktiivisesti ostoikää. Kauppoja palkittiin viime viikolla mallikkaasta toiminnasta.

Mutta erityisesti nyt tarvitaan jokaisen äidin, isän, isoveljen, sisaren ja aikuisen kaverin ajattelun aktiivista käyttöä ja vastuunottoa alkoholin välittymisen estämisessä alaikäisille.

Meneillään on valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön viikko – Hämeenlinnan seudulla saavutamme jo melkoisen muutoksen, kun me jokainen lapsen ja nuoren vanhempi skarppaamme omaa toimintaamme.

Irmeli Tamminen

koordinaattori

Pakka, paikallinen alkoholipolitiikkahanke

Päivän lehti

29.1.2020