Uutiset

Alkuvuosi toi keskussairaalalle yllätyslaskun

Ostot yliopistosairaaloista vetävät Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tämän vuoden budjetin reippaasti miinukselle. Näin arvioi sairaanhoitopiirin johtaja Jarmo Väänänen, jonka mukaan alkuvuoden toteuman perusteella näyttää siltä, että budjetti ylittyy kymmenellä miljoonalla eurolla.

Suurin yllätysmenoerä on hoito ulkopuolisissa laitoksissa, erityisesti yliopistosairaaloissa.

-Sinne on mennyt puolen vuoden aikana jo 15,7 miljoonaa, kun edellisvuonna samaan aikaan meni 13,1 miljoonaa euroa. Tähän tarkoitukseen meillä on varattu rahaa kuitenkin viimevuotista vähemmän, alle 27 miljoonaa euroa, Väänänen kertoo.

Yksi syy ostopalvelujen menojen kasvuun on yliopistosairaaloiden hinnoittelussa, mutta myös niiden käyttö on tänä vuonna lisääntynyt.

-Lisäksi lääkäreiden mukaan alkuvuodesta on ollut kalliita hoitoja ehkä tavallista enemmän. Kalleimman potilaan hoito on maksanut noin 570 000 euroa ja yli 100 000 euron potilaita on ollut 30, Väänänen laskeskelee.

Hän muistuttaa, että näihin kuluihin on lähes mahdotonta vaikuttaa.

-Ne potilaat, jotka sinne lähetetään, tarvitsevat hoitoa siellä ihan oikeasti. Ei meillä mitään elinsiirtoja tehdä, eikä vaativaa kirurgiaa, tiettyjä syöpähoitoja tai vastasyntyneiden sairaanhoitoa, Väänänen luettelee.


Lääkkeitä ja ylitöitä

Myös lääkkeisiin ja hoitotarvikkeisiin on kulunut noin miljoona euroa budjetoitua enemmän.

-Se on menoerä, joka kasvaa koko ajan, Väänänen toteaa.

Lisäksi henkilöstömenot tulevat kasvamaan reilulla puolella miljoonalla eurolla budjetoimattomien erityiskorvausten vuoksi.

-Tehy irtisanoi loppuvuodesta hoitohenkilöstön vuosityöaikasopimuksen. Aiemmin esimerkiksi ylitöitä ei maksettu, vaan ne pyrittiin tasaamaan vuoden aikana silloin kun oli vähän löysempää. Nyt on siirrytty ihan normaaliin kolmen viikon jaksoon, joissa ylityökorvaukset tulevat maksuun, Väänänen toteaa.


Hämeenlinnan osuus neljä miljoonaa

10 miljoonan euron ylitys tarkoittaa sitä, että tänä vuonna sairaanhoitopiirin toimintakulut olisivat noin 180 miljoonaa euroa. Koska piirin tuloista vähintään 90 prosenttia tulee kunnilta, ne joutunevatkin raottamaan kukkaronnyörejään sovittua enemmän.

Esimerkiksi sairaanhoitopiirin suurimmalle kunnalle Hämeenlinnalle se tarkoittaa noin neljän miljoonan euron lisälaskua.

Kuntayhtymän hallitus keskustelee tilanteesta ensi viikolla. Esityksiä asiasta on luvassa kuitenkin vasta syyskuussa, jolloin heinä-elokuun tilanne on selvillä.

-Toki kunnatkin haluavat sanoa painavan sanansa, eivätkä ole yhtään ihastuneita tilanteeseen. Mutta ei toimintaa voi keskeyttääkään, potilaat on joka tapauksessa hoidettava, Väänänen huomauttaa.

Hänen mukaansa hoitojonot ovat jälleen kesän aikana pidentyneet. Tämän viikon maanantaina yli kuusi kuukautta leikkausta odottaneiden jonossa oli 175 potilasta. Myös jonossa ensikäynnille on Väänäsen sanoin ”luvattoman paljon” potilaita.

-Seuraava valtakunnallinen poikkileikkaus tehdään elokuun lopussa. On oletettavaa, että saamme Valviralta jonoista jälleen jonkinlaisen muistutuksen, hän huoahtaa. (HäSa)