Kolumnit Uutiset

All inclusive -helvetti teki hyvää

Tunnustan. Syyllistyin pari päivää sitten pahimpaan mahdolliseen matkailurikokseen, jos on uskominen mitä tänä keväänä on kirjoitettu all inclusive -matkailusta.

Tunnustan. Olin all inclusive -matkalla.

Nautin täysillä joka aistilla ilman häivähdystäkään huonosta omatunnosta, että tuhoaisin sen espanjalaisen lomapaikan paikallistalouden tai paikallisen ruokakulttuurin.

All inclusive -matkailurikos pompahti julkisuuteen maaliskuussa, kun Lapin Kansan kolumnissa kehotettiin kiertämään kaukaa all inclusivet lomamatkoilla, koska ne näivettävät paikallisen kulttuurin.

No, onhan siinä totuuden siemen.

Toki samaan hengenvetoon voisi kysyä, mitä ne Lapin lomakohteiden Rantasipit, Kotipitsat, Subwayt, Holiday Clubit ja monet muut ketjut tekevät Lapin paikallistaloudelle.

Kun päätin viedä perheeni tuohon brittien ja ruotsalaisten suosimaan all inclusive -hotellihelvettiin, en etukäteen todellakaan olettanut, että pääsen heti hotellin altaalla kiinni baleaariseen paikalliskulttuuriin. Tai että saan hotellin ravintolassa eteeni paikallisen espanjalaismummon – only for you madame – väsäämiä ihania pikkuruisia tapas-annoksia.

En olettanut. Ihan rehellisesti etsin vain hetkellistä helpotusta lapsiperhearkeen.

Olo olikin viikon jälkeen erittäin rentoutunut niin, että melkein autolla-ajamisen taito ehti unohtua. Aina ei vain jaksa olla hienostunut.

Arvaa, mitä huomasin tässä saksalais-espanjalaisessa hotellikompleksissa, joka oli rakennettu seitsemän kilometrin päähän lähimmästä paikallisesta kaupungista keskelle merenrantaa ja hiekkaerämaata?

Ainakaan tässä kohteessa hotellihelvetti ei ollut tappanut paikallista lähitaloutta. Päinvastoin. Nyt tuon 1990-luvun alussa rakennetun resortin ympärillä oli paikallisia palveluntarjoajia.

Hotellialueen ulkopuolella oli pieniä ja vähän isompia supermarketteja vaikka hotellialueella oli ihan omakin kauppa. Aitojen takaa löytyy myös pesula, lapsille hevoskärryajeluja, ponitalutusta, polkuauto- ja pyörävuokraamoja, taksiautoilijoita, paikallisbussiliikennettä, apteekki ja pari pientä lääkärikeskusta, joita pyörittivät lähikaupungin ihmiset.

Lähistöllä ei ollut yhtäkään ravintolaraatoa. Sen sijaan siellä oli muutamia paikallistavernoita, joissa turistit nauttivat kylmää juomaa ja kuumaa ruokaa.

Päivän lehti

7.7.2020