Uutiset

Alle puolet nuorista naisista osallistuu papa-seulontaan

Vain noin puolet kolmekymppisistä naisista osallistuu kuntien ilmaiseksi 30–60-vuotiaille joka viides vuosi tarjoamiin kohdunkaulansyövän seulontoihin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Massaseulonnoilla on saatu Suomessa merkittävästi vähennettyä syopäkuolleisuutta, joten tutkijat ovat asiasta huolissaan. Osallistumisprosentti seulontoihin paranee, mitä vanhemmista naisista on kyse. Viimeisimpien tilastojen mukaan osallistumisprosentti kaikissa tutkimusikäluokissa oli hieman vajaat 70.

– Eihän tuo luku kovin hyvä ole. Seulonta pitäisi saada suuremmaksi, ja mielestäni olisi mahdollista päästä kohtuullisen pienelläkin vaivannäöllä 85 prosentin kattavuuteen, sanoo Suomen syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Ahti Anttila.

Anttila moittii kuntia, että nämä eivät toimi seulontakutsuissaan suositusten mukaisesti.

– Pitäisi esimerkiksi tarjota mahdollisuus siirtää kutsuaikaa joustavasti. Siihen netti olisi hyvä apuväline.

– Myöskään uusintakutsuja ei usein lähetetä. Organisointi kokonaisuudessaan on ollut harmaata aluetta, jolla kunnat ovat tehneet asiat miten lystäävät, Anttila ruoskii.

Päällekkäistoimintaa

Kuntien laiminlyönnit eivät kuitenkaan selitä sitä, miksi nuoria naisia ei ole saatu innostumaan massaseulontojen ilmaisista papa-kokeista.

– Tilastoja vääristää hieman se, että on paljon päällekkäistoimintaa. Papa-kokeita tehdään muutenkin kuin organisoiduissa syöpäseulonnoissa, mutta mieluummin näkisi, että testit tehtäisiin ohjelman kautta, Ahti Anttila kehottaa.

Varsinkin alle 30-vuotiaille naisille papa-kokeita tehdään paljon neuvoloissa ja yksityisillä gynekologivastaanotoilla.

– Laatua ei niissä seurata yhtä tarkkaan. Kohdunkaulan syöpävaara on kuitenkin suurempi, jos ei ole osallistunut seulontaohjelmaan, tutkimuspäällikkö väittää.

Anttila parantaisi valtakunnallista seulontojen ohjausta.

– Tarvitaan parempi ohjausmekanismi. Lisäksi tietoa pitäisi saada paremmin naisille suoraan, esimerkiksi tiedotusvälineiden kautta.

Kuinka paremmaksi?

Kanta-Hämeen osalta seulontaluvut ovat vielä heikompia kuin maassa keskimäärin. 30-vuotiasta naisista vain 47,8 prosenttia vastaa kutsuun. Hämeenlinnan terveyspalvelujen ylilääkäri Virpi Kröger kuitenkin vakuuttaa, että suositusten mukaan on toimittu.

– Meiltä tulee kutsu ja informaatiokirje, jossa neuvotaan kuinka itselle sopivan ajan voi varata joko netissä tai puhelimitse. Päätös osallistua jää kuitenkin henkilölle itselleen.

Ylilääkäri on tietoinen, että maakunnassa osallistutaan seulontaan muuta maata heikommin.

– Emme kuitenkaan tiedä, mistä se johtuu. Asiaa pitäisi ehkä tutkia kyselyllä.

– Uusintakutsun lähettäminen ei ole juolahtanut edes mieleen, mutta totta kai me haluamme tarjota parasta mahdollista palvelua hämeenlinnalaisille. Meille voi ehdottaa, kuinka kutsusta saataisiin parempi, Kröger ehdottaa. (HäSa)

Menot