Uutiset

Allergioiden ehdoilla

Vanhempienkin elämä mullistuu, kun lapsi on vaikeasti allerginen.

Lapsen syntymä neljä vuotta sitten mullisti Tulosten perheen arkea enemmän kuin kukaan olisi arvannut. Elämä lapsiperheenä alkoi hyvin, kunnes Leevin ensimmäiset allergiat todettiin seitsemän kuukauden iässä.

-Leevi alkoi reagoida ruokiin ihollaan. Lopulta koko iho oli rikki ja itku jatkui yötäpäivää, Katri Tulonen muistelee.

Oireiden syyksi paljastui vaikea ruoka-aineallergia.

– Meillä vanhemmilla ei ollut allergioita, eikä mitään kokemusta tällaisista asioista.

Leevi on nyt neljä vuotta vanha ja allergioita on vuosien aikana diagnosoitu useita. Kevät on vuoden pahinta aikaa siitepölyjen takia. Myös astman oireita on ilmaantunut.

Joka päivä kengurua ja jamssia

Leevin ruokavaliossa on tällä hetkellä vain muutama aines, jotka eivät aiheuta oireita: kengurunlihaa Australiasta, jamssia Afrikasta ja quinoa-jauhoja Boliviasta. Kuivattua ananasta, kuoretonta kurkkua, suolaa ja sokeriakin Leevi voi syödä jonkin verran.

Viime aikojen ilopilkkuja ovat olleet kokeilut kalan kanssa.

-Leevi on saanut seitä sokeripalan kokoisina annoksina, eikä oireita ole ainakaan vielä ilmestynyt. Moni on voimakkaasti allerginen kalalle, mutta allergiat eivät olekaan johdonmukaisia vaan yksilöllisiä. Kala olisi kyllä hyvä lisä ruokavalioon.

Todellinen haaste on tehdä samoista aineksista vaihtelevaa ruokaa. Uusin keksintö ovat vichy-vedestä, quinoajauhoista ja parista öljypisarasta tehdyt räiskäleet.

Uusia ruoka-aineita Tulolat käyvät lääkärin johdolla järjestelmällisesti läpi. Karkit ja einekset ovat ehdottomassa kiellossa, kunnes niiden jokaisen aineksen sopivuus Leeville on kokeiltu.

Lisää voimia vertaistukiryhmästä

Elämä vaikeasti allergisen lapsen kanssa on vaatinut myös veronsa. Apua ja lisävoimia löytyi lopulta allergisten lasten vanhempien vertaistukiryhmästä.

-Allergiahoitajat suorastaan pakottivat minut sinne. En ensin olisi halunnut mennä sinne itkemään omia asioitani, mutta sitten tajusin, että nämä ihmisethän ymmärtävät minua ja näitä ongelmia.

Kerran kuukaudessa kokoontuvasta ryhmästä on tullut kiinteä tukipiiri, jossa kuulumisia vaihdellaan kokoontumisten ulkopuolellakin.

-Leevin sairastuttua tuntemaani tuskaa on lieventänyt se, että Leevi on kasvanut kaikesta huolimatta. Toivon, että Leevi voisi isompana elää vähän normaalimpaa elämää niin, että minä-kuvaa ei tarvitsisi rakentaa pelkän allergian ja kieltojen varaan.

Turvallinen allergiakoti

Ensi syksynä Leevi lähtee kokeilemaan Hämeenlinnan uutta allergiapäiväkotia.

Perheen muutto keskustasta uuteen taloon Myllymäkeen on auttanut Leevin oloa paljon.

– Asunnossa on ilmastointi koko ajan päällä. Vanhat sohvat, matot ja verhot saivat lähteä, mutta nyt koti on aina turvallinen paikka, sillä täällä ei tule oireita. Tämä on meidän oma allergiakotimme.

– Jos lottopotti tulisi, niin sitten lähdettäisiin Australiaan, kun sieltä saa kengurua, Katri Tulonen nauraa. (HäSa)

Allergisten lasten vanhempien tukiryhmä kokoontuu Poltinahon seurakuntatalolla joka kuukauden toisena torstaina. Lisätietoja saa Hämeenlinnan seudun allergia- ja astmayhdistyksestä. Toimisto avoinna perjantaisin klo 13-17.

Riihimäellä kokoontuu kaksi tukiryhmää, allergisten lasten vanhempien ja allergisten aikuisten ryhmä.

Päivän lehti

9.4.2020