Uutiset

Alppihiihtoon syntyi uusi seura

Kalpalinnan rinteillä viilettää jatkossa uuden seuran edustajia. Hämeenlinnaan perustettu uusi alppihiihtoseura Tawast Alpine Racing Team (lyhenne Tawa) panostaa toiminnassaan juniorityöhön ja haluaa puheenjohtajansa Mika Törmäsen mukaan antaa lapsille mahdollisuuden alppihiihdon harrastamiseen.

– Ajatuksena on tarjota Kanta-Hämeen alueen junioreille harrastaa alppihiihtoa ihan oman taitotasonsa ja innostuksensa mukaisessa ryhmässä. Nelivuotiaat ovat pienempiä, joita on rinteessä ollut tähän asti mukana. Sieltä voi olla mukana aina siihen ikään asti, että aletaan kiertää keppiä ja jopa tavoitteellisesti. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että lapsi saa mukavan harrastuksen ja ehkä jopa elinikäisen liikuntakipinän. Haluamme tuoda alppihiihdon yhdeksi vaihtoehdoksi Hämeen alueelle, Törmänen kertoo.

Uudella seuralla on harrastajia jo tämän talven rinteillä.

– Meillä on tämän talven aikana isompana juttuna, jonka aikana lapsi pääsee tutustumaan alppihiihtoon, tammikuussa viikoilla kolme ja neljä pidettävä alppihiihto- tai laskettelukoulu, jonka aikana juniorit tutustutetaan laskettelun saloihin. Nuorimmat ovat 4-vuotiaita ja suurin osa lapsista taitaa olla 6–9-vuotiaita, puheenjohtaja sanoo.

Kalpalinnassa hyvät olot

Tawast Alpine Racing Teamin kotipaikka on Hämeenlinna ja sen kotirinne on Kalpalinna Janakkalassa. Seuran toiminnan runko tulee Janakkalan Janan alppijaostosta, josta toimintaa siirretään pikkuhiljaa vuoden aikana Tawaan.

– Tällä hetkellä aktiivisia laskijoita on noin parikymmentä. Tavoitteena on päästä laajentamaan toimintaa, että pystymme erikoisseurana tarjoamaan mahdollisimman hyvät olot ja mahdollisuudet lapsille ja nuorille harrastaa. Kalpalinnassa on aivan loistavat mahdollisuudet harrastaa aina pienestä lapsesta toiselle kymmenelle FIS-ikään asti. Tämä on Etelä-Suomen ainoa FIS-luokiteltu kilparinne, jossa on haastetta myös vanhemmille ikäpolville, Törmänen kehuu Kalpalinnaa.

Janakkalan Janan alppijaoston puheenjohtaja Ville Välimaa kertoo, että uuden erikoisseuran perustamista alettiin pohtia hyötyjen ja haittojen kannalta.

– Suurempia haittoja erikoisseuralle ei löydetty. Ajatus lähti junioritoiminnan kehittämisestä. Mietimme, miten saamme omana seurana tunnettuutta ja harrastuspohjaa lisää. Jäseniä on ollut 20–30, mutta Janakkalan Janan historiassa alppijaostossa on ollut jäseniä jopa kaksisataa. Haluamme tuoda lajin sellaiseen arvoon, jossa sen tällä alueella pitää olla, Välimaa sanoo.

Janan alppijaoston tämän hetken aktiiviporukka siirtyy kokonaisuudessaan uuden seuran alle.

– Osa on ehtinyt jo valmistautua alkavaan kauteen ja kilpailee todennäköisesti tulevan talven Janan nimissä. Tämän talven aikana viestikapula siirretään alppihiihdon kehittämisessä Janalta Tawastille. Ensi kaudella kaikki harrastavat ja kilpailevat Tawastin nimissä ja sinne toteutetaan myös tuleva jäsenhankinta, Välimaa kertoo.

Alppijaosto säilyy

Janan alppijaosto säilyy jatkossakin olemassa, vaikka toiminta saattaa jonkin aikaa olla vähäistä. Janan puheenjohtaja Paavo Vilminko myöntää, että uuden perustaminen tuli yllätyksenä.

– Itsellänikin tämä on ollut vasta viikon tiedossa. Olen viikon aikana keskustellut myös Janan alpin aikaisempien toimijoiden kanssa. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei toiminta Janan alpissa kokonaan lopu. Se voi olla mukana vaikka harrastemielessä, Vilminko sanoo.

Tawast haluaa tehdä jatkossa vahvaa yhteistyötä sekä Janan emoseuran että alppijaoston kanssa, mikäli se rinnalla jatkaa.

– Alueella on ollut yhteistyötä eri seurojen välillä ennenkin. Sama jatkuu tästä eteenpäin. Lähdemme vain tehostamaan toimintaa erikoisseuran puolelle, puheenjohtaja Törmänen kertoo. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic