Uutiset

Altian rimakauhu puskee tilaa kantahämäläiselle bioetanolille

Valtionyhtiö Altia Oyj:n piti aloittaa uuden Koskenkorvan etanolitehtaansa paalutustyö ensi viikolla. Maanantaina yhtiö ilmoitti luopuvansa koko etanolitehtaastaan, jonka oli tarkoitus tuottaa 76 miljoonaa litraa bioetanolia liikennekäyttöön.

Syyksi vetäytymiseen Altian toimitusjohtaja Leena Saarinen ilmoitti kustannusten nousun erityisesti tislaamon rakenteissa käytettävän happoteräksen kallistumisen.

– Kyllä tieto Altian luopumisesta oli yllättävä ja mietin sitä, oliko teräksen hinnanmuutokset perimmäinen syy vetäytyä, sanoo Suomen Biojalostus Oy:n hallituksen puheenjohtaja, renkolainen maaseutuyriyttäjä Kaarlo Siukola.

Sähköisissä tiedotusvälineissä annettiin maanantaina ymmärtää, että kaikki Suomeen kaavaillut neljä tehdassuunnitelmaa olisivat nyt kaatuneet, kun Altia luopui leikistä.

Kantahämäläisten suunnitelman ohella toinen etanolitehdas on edelleen tulossa Punkaharjulle, lähelle Savonlinnaa.

Siukola on toistaiseksi varsin pidättyväinen tehdashankkeen yksityiskohdista. Alkuun tehtaan sijoituspaikkaa haarukoitiin Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen muodostamasta kolmiosta.

– Nyt Forssan suunta on ulkona kuvioista ja tehdas tulee Hämeenlinnan tai Riihimäen seudulle. Julkisuudessa on kustannusarvioksi sanottu 53 miljoonaa euroa. Se on matkan varrella täsmentynyt, mutta suuruusluokkaa on noissa haminoissa, sanoo Kaarlo Siukola. (HäSa)

Mainos