fbpx

Altistavatko äidit vauvansa kaikelle pahalle?

 

Laintulkinta saattaa lopettaa Vauvakinot. 
 
Kyse on siitä, että Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus (Meku) katsoo, että Vauvakinoissa saa esittää vain kaikille sallittuja elokuvia. Pääasiassa kuitenkin kaikki aikuisille suunnatut elokuvat ovat K-7-elokuvia. 
 
Jos Vauvakinoissa pitää näyttää vain kaikille sallittuja elokuvia, elokuvateatterit pelkäävät, että Vauvakinot loppuvat. Jaksavatko äidit katsoa vain Walt Disneyä? 
 
Vauvakino on elokuvateatterinäytös, jonne äidit saavat mennä lastensa ja vaunujensa kanssa. Ääni on normaalia pienemmällä ja salissa on valaistus. Elokuvakansa ei katso pahalla, jos kesken esityksen hiippailee vessaan tai röyhtäyttää vauvaa. Yleensä vauvakinoissa käy äitejä pienten sylivauvojen kanssa, koska taaperoiden kanssa pari tuntia paikallaan istumista on mahdottomuus.
 
Vauvakinojen ohjelmisto kiinnostaa usein nuoria äitejä, joille tarjolla on romanttista hömppää ja draamaa. Nyt Meku katsoo, että nämä K-7-elokuvat eivät sovi sylivauvoille.
 
Voi pyhä jysäys! Nyt on taas menty paapomisessa sille asteelle, että oih ja voih. Pääasiassa Vauvakinoissa käy äitejä, joiden lapset vetävät sikeitä vaunuissa tai imevät puolet ajasta tissiä. Mekun mielestä nämä lapsukaiset altistuvat kaiken maailman vaikutuksille, kun saattavat nähdä vilauksen K-7-elokuvasta, jossa joku saattaa pussata. 
 
Mekun johtaja Leo Pekkala sanoi Helsingin Sanomissa, että kuvaohjelmalaki on lastensuojelullinen ja yksiselitteinen. 
 
Hienoa, että lapsia suojellaan pahalta. Mutta tämä suojelu kyllä haisee.
 
Mitä ylipäätään voi tehdä sylivauvan kanssa, jos ei voi katsoa seitsemänvuotiaalle sallittua elokuvaa?
 
Leviääkö sama trendi sitten muuhunkin kulttuuriin? Tuleeko museoiden oville kyltit, minkä ikäisille ihmisille kuvataidenäyttely on sallittu? Entä sitten konsertit? Kestävätkö lasten korvat vain lastenmusiikkia?
 
Jotenkin tulee se olo, että joku taho voisi nyt kieltää ylipäätään liikkumasta alle 7-vuotiaiden lasten kanssa. Kadullakin näkee kaikenlaista. 
 
Mekun uuden ohjeen ymmärtäisi, jos vauvakinoissa näytettäisiin toimintaelokuvia, räiskintää ja jännäreitä. Mutta hei, järki käteen. Eivät äidit jaksa vaivautua valkokankaalta katsomaan lastenelokuvia. Kyllä niitä titinalleja näkee ihan riittävästi omassa olkkarissakin.
 
Mutta onhan se vissi totuus, että jos piltti näkee elokuvissa jotakin altistavaa ja mahdollisesti haitallista ja valotkin räiskyvät, eihän sellaisesta lapsesta voi kasvaa korkeakulttuuria rakastavaa kunniallista kansalaista. Ei ainakaan, jos äidit tulevat mökkihöperöiksi sen vuoksi, että mitään ei saa enää tehdä.
 

Menot