Kolumnit Uutiset

Aluehallintovirasto aiheutti piikin viskin kulutukseen

Olin juuri kaatamassa lauantai-illan ratoksi pientä naukkua (Ardbeg Uigeadail, tynnyrivahvuinen Islay-viski, jossa Mushimalt-blogin mukaan tummaan savuun sekoittuvat sherryiset piirteet), kun some räjähti.

Viininlitkijät ja etenkin skumppakokoomuslaiset alkoivat huutaa VISKIä.

Someraivon taustalla oli Helsingin Sanomien lauantai-iltana klo 18.05 julkaisema uutinen, jonka mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto olisi puuttunut yksityisten bloggaajien, Jaskankaljojen Jaakko Matikaisen ja Mushimaltin Nikolaksen, sananvapauteen koskien kirjoittelua Olut & viskiexposta.

Nyttemmin tapahtuman nimi on tosin jo Olutexpo, sillä avi olisi jättänyt anniskeluluvat myöntämättä, ellei nimeä olisi muutettu.

Järjestäjän mukaan avi myös vaati, että Googlesta ei tule linkkiä tapahtumaan hakusanalla ”viski”. Pöljät vaatimukset menivät luonnollisesti viraaliseksi: nyt kun hakee Googlesta viskiä, ensimmäinen hitti on Hesarin juttu tapahtumasta.

Iltaan mennessä myös skotlantilainen Glenmorangie-tislaamo oli sulkenut nettisivunsa suomalaisilta kävijöiltä, koska lainsäädäntömme on niin älytöntä.

Viskigate on prototyyppi, kuinka some- ja mediakohuja nykyään syntyy. Ehkä siksi itselleni tuli tunne, ettei tässä ihan kaikki vielä täsmää. Avin päsmäröinti vaikutti liiankin uskomattomalta, eikä Olutexpo olisi toisaalta voinut saada parempaa mainosta.

Kohua ehdittiinkin epäilemään jo tahallaan synnytetyksi markkinointitempaukseksi ja ajankohtaa harkituksi, sillä viikonloppuna virkapuhelimet eivät vastaa. Paitsi nyt.

Iltalehti tavoitti avin ylitarkastajan Jarmo Oresmaan sunnuntaina puolen päivän aikaan. Hänen mukaansa kyse on ainoastaan tapahtuman markkinointinimestä, sillä lain mukaan väkevää alkoholijuomaa ei saa mainostaa. Tapahtuman järjestäjä itse oli tulkinnut, että myös rajoitukset blogistien perusoikeuksiin ovat tarpeen.

Muistuttaa hyvin paljon kesäistä pillimehukohua, kun jazz- ja bluestapahtumat laitettiin tasavertaiseen asemaan muiden festivaalien kanssa. Tuolloinkin järjettömimmät tulkinnat syntyivät järjestäjien omissa päissä, mutta eihän sitä kukaan muista.

Oli miten oli, niin viina on varma kansalaisten barrikadille nostattaja. Vaikka muu yhteiskunta olisi ympäriltä romahtamassa, niin mikään sosiaaliturvan leikkaus tai ulkopoliittinen kriisi ei saa vastaavaa huomiota kuin rajoitukset juomiseen.

Epäsuhta on suoraa seurausta vuosikymmeniä kestäneestä idioottimaisesta ja poukkoilevasta alkoholipolitiikasta. Lainsäädäntömme, ja sen mielivaltaiset tulkinnat ovat aiheuttaneet kansallisen trauman.

Ajattelun punaisena lankana ei tulisi olla kampittaa tapahtumia ja kulttuuria, mitkä kannustavat laatutuotteiden hillittyyn nautiskeluun ravintolaolosuhteissa. Ongelmat ovat aivan jossain muualla, eli vironlaivoilla ja ihmisten kodeissa.

Nyt avi aiheutti (median varsin suosiollisella avustuksella) hetkellisen piikin viskin kulutukseen ja kiinnostavuuteen. Se ei voi olla huono asia näin aloittelevan viskiharrastajan näkökulmasta.