Uutiset

Älykkyys, kehityksen perimmäinen syy

Esko Mäkelällä on huonot tiedot historiasta ja varsinkin taloushistoriasta (HäSa 25.2.). Hän veisaa samaa iänikuista virttä siirtomaiden riistosta ja ryöstöstä.

Kuinka kauan eurooppalaisia oikein aiotaan syyttää ja syyllistää Afrikan surkeasta kehityksestä? Saharan eteläpuolisella Afrikalla on ollut jo puoli vuosisataa aikaa näyttää, mihin se pystyy.

Eurooppalaiset, Amerikan valkoiset ovat eurooppalaisten jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa, veivät Mäkelän mukaan orjiksi heimojen parhaan työvoiman. Kuinka sitten on mahdollista, että brittien lopetettua orjuuden 1833 plantaasinomistajat joutuivat tuomaan intialaisia, portugalilaisia ja kiinalaisia, jotka olivat luotettavampia työntekijöitä kuin mustat, jotka kieltäytyivät palkkatyöstä?

Itä- ja Etelä-Afrikassa on runsaasti intialaisia samasta syystä kuin Amerikassa. Eurooppalaiset siirtomaaisännät tarvitsivat työntekijöitä mitä erilaisimpiin töihin, joihin mustat eivät soveltuneet. Niinpä he toivat 150 000 intialaista 1860-1914 maataloustöihin sokeri- ja puuvillaplantaaseille.

Saman ongelman kohtasivat britit Keniassa ja saksalaiset Tanganjikassa, nykyisessä Tansaniassa, tehdessään rautateitä sekä tien- ja talonrakennuksessa. Kenian rautateiden historian kirjoittanut totesi 1920, että ilman intialaista työvoimaa rautateitä ei olisi rakennettu ja Afrikan näiden osien kehitys olisi ollut todella hidasta.

”Tummille maahanmuuttajille” voidaan ennustaa Suomessa samaa sosiaalista asemaa, joka on Surinamista Hollantiin tulleilla mustilla eli kreoleilla. Heitä oli Amsterdamissa 1991 noin 55 000, ja he muodostavat alaluokan, joka muistuttaa mustien asemaa Yhdysvalloissa. Sukupolvien saatossa asemassa ei tapahdu mitään paranemista.

Sivistymättömät sarvikuonot eli eurooppalaiset ovat määrällisesti yhteiskunnan huipulla kaikilla mantereilla. Suhteellisesti ohi menevät vain itäaasialaiset sekä juutalaiset.

Richard Lynn kysyy kirjassaan The Global Bell Curve, josta edellä olevat tiedot ovat, mikä selittää kiinalaisten ja japanilaisten nopean sosioekonominen nousun Yhdysvalloissa, Kanadassa, Latinalaisessa Amerikassa, Havaijilla, Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kuinka selittää juutalaisten nopea sosioekonominen menestys Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Britanniassa?

Ainoa selitys, joka antaa kaiken kattavan vastauksen kysymykseen, on, että näillä kansoilla on korkea älykkyys.

Seppo Heinonen

taloustieteiden maisteri

Vantaa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic