Uutiset

Älyn jättiläinen löytyy pian Kainuusta – Pohjoismaiden kehittynein tekoälylaitteisto sijoitetaan vanhaan UPM:n paperitehtaaseen

Suomessa on nyt kovat odotukset uudesta supertietokoneesta, joka nostaa tutkijoiden laskentaresurssit Euroopan kärkitasolle ja mahdollistaa huippututkijoiden läpimurrot. Kajaaniin sijoitettava supertietokone tuottaa tutkimustietoa esimerkiksi IPCC-ilmastoraportteihin.
CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski sanoo, että uusi supertietokone mahdollistaa suomalaisen tutkimuksen kilpailukyvyn tuleville vuosille. Koski kuvattuna muutama vuosi sitten vanhojen supertietokoneiden äärellä Kajaanissa. Kuva: Juha Neuvonen

Suomi ottaa jättiaskeleen tieteessä ja kehityksessä. Näin kuvaavat Tieteen tietotekniikan keskus CSC ja tietotekniikkayhtiö Atos uutta supertietokonetta, jonka ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön ensi kesänä.

Yhtiöt allekirjoittivat tänä aamuna Espoossa sopimuksen supertietokoneen toimittamisesta. Kyseessä on 39 miljoonan euron investointi, johon raha tulee valtiolta eli opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja maan hallitukselta.

Uusi laitteisto sijoitetaan CSC:n datakeskukseen Kajaaniin. CSC:llä on ollut jo useita vuosia vanhan paperitehtaan alueella Renforsin Rannassa Sisu- ja Taito-supertietokoneet.

Viimeksi Sisun prosessorit vaihdettiin syksyllä 2014. Vanhat laitteet väistyvät vähitellen sitä mukaa, kun uutta kapasiteettia otetaan käyttöön.

Nyt UPM:n entisen paperitehtaan halliin rakennetaan supertietokone, jonka luvataan vievän Suomen kehityksen ja tutkimuksen huipulle.

Koneoppiminen ja tekoäly muuttavat yhteiskuntaa merkittävästi

Korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkijoiden käyttöön tuleva kone on yksi Euroopan tehokkaimmista, ja siinä on Pohjoismaiden kehittynein tekoälylaitteisto.

– Supertietokoneessa on Pohjoismaiden suurin tekoälykapasiteetti yhdessä paketissa, jolloin pystytään ratkaisemaan isompia ongelmia ja entistä nopeammin, CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski kommentoi Lännen Medialle.

Atos Nordicin toimitusjohtaja Harri Saikkonen painottaa, että datamassat, koneoppiminen ja tekoäly muuttavat nyky-yhteiskuntaa merkittävästi, ja juuri supertietokoneet mahdollistavat näillä alueilla kehittymisen.

– Johtavana eurooppalaisena supertietokoneiden toimittajana olemme ylpeänä rakentamassa Suomen ja suomalaisen tiedeyhteisön kansainvälistä kilpailukykyä.

CSC on tietotekniikan osaamiskeskus, jonka omistavat Suomen valtio ja suomalaiset korkeakoulut. Atos on digitaalisten palveluiden yhtiö, jossa työskentelee noin 120 000 työntekijää 73 maassa.

Tutkijoiden laskentaresurssit Euroopan kärkitasolle

Supertietokone nostaa suomalaisten tutkijoiden laskentaresurssit Euroopan kärkitasolle ja mahdollistaa huippututkijoiden uudet läpimurrot.

Uuden supertietokoneen ansiosta tutkijat saavat käyttöönsä kuusi kertaa enemmän laskentatehoa, jonka avulla he voivat entistä tarkemmin ennustaa esimerkiksi ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia.

CSC:n kanssa yhteistyössä hankitulla tutkimuslaskentaresurssilla Ilmatieteen laitos pystyy kehittämään sää-, meri-, ilmanlaatu- ja ilmastopalveluihin liittyviä mallimenetelmiä.

– Kasvava kapasiteetti mahdollistaa Suomen osallistumisen kansainvälisiin ilmastoskenaarioajoihin, jotka tuottavat tutkimustietoa IPCC-ilmastoraportteihin sekä kansallisen päätöksenteon ja sopeutumisen tueksi. Lisäksi se edesauttaa avaruussäämallien ja satelliittihavaintomenetelmien jatkokehittämistä, Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Sami Niemelä kertoo.

Syöpä- ja antibioottilääkkeiden suunnitteluun uusi lähestymistapa

Lääkeaineen suunnittelun professori
Antti Poso puolestaan toteaa, että CSC:n uusi järjestelmä mahdollistaa syöpä- ja antibioottilääkkeiden suunnittelussa kokonaan uudenlaisen lähestymistavan.

– Voimme nyt käsitellä lääkkeitä ja niiden kohdeproteiineja dynaamisina kokonaisuuksina. Tämä mahdollistaa myös kokonaan uusien lääkevaikutuskohteiden huomioon ottamisen ja viime kädessä johtaa parempiin ja tehokkaampiin lääkeaineisiin.

Poso toimii professorina Itä-Suomen yliopistossa ja Tübingenin yliopistossa Saksassa.

Useat huippututkijat ja tutkimusalat alkavat käyttää konetta.

Menot