Uutiset

Älytön työsulku

Nimimerkki Rekkakuskille, joka kirjoitit 19.5.2005 älyttömästä lakosta: jos tosiaan olisit rekkakuski, mitä epäilen kirjoituksesi sisällöstä päätellen, tietäisit, mikä ero on lakolla ja työsululla.

Alallasi lakko olisi yksinkertaistettuna sitä, että löisit rekkasi avaimet pomosi kouraan ja sanoisit, ettet aja metriäkään ennen kuin liksaa tulee lisää.

Työsulku tarkoittaa, sitä (paperiteollisuuden esimerkkiä soveltaen), että pomosi olisi päättänyt jo viime syksynä, että sinun on ajettava pyhät ja arjet, yöt ja päivät silloin kun hän haluaa ja kun et siihen sopimatta suostu, pomosi ottaa sinulta rekan avaimet pois ja käskee menemään kotiin niin kauaksi aikaa kun mielesi muuttuu.

Ulkoistaminen on esimerkiksi sitä, että pomosi myy sinulle jonkin vanhan rekan ja tekee sinusta ”yrittäjän”. Hän lupaa sinulle ajoja, jos suostut ajamaan ne hänen määräämällään taksalla, mutten hän ”kilpailuttaa” eli antaa ajot muille.

”Yrittäjänä” sinä vastaat nyt itse työvälineesi kuoletuksista ja uusimisesta, omista työajoistasi, sairauspoissaoloistasi, lomistasi, (jos niitä ylipäänsä voit enää pitää), eläketurvastasi, (yleensä maksat ne alimitoitettuina koska eläkeikäsi on niin kaukainen asia) ja sosiaalikuluistasi. Hän siirtää sinulle yrittäjäriskin nauttien työsi tuloksista.

Joustavuus tarkoittaa sitä, että ajojen ja toimeentulosi menettämisen pelossa sinä rikot työaikalakia sekä työ- ja liikenneturvallisuussäännöksiä ajamalla niin paljon kuin jaksat. Joudut tinkimään yhteiskunnalle suoritettavien maksujen säntillisestä suorittamisesta, elämään ainaisessa konkurssipelossa ja tekemään pimeitä keikkoja.

En kadehdi äärimmilleen kilpailutettujen ja joustamaan pakotettuja pienyrittäjiä. Muistan erään tapauksen pääluottamusmiesajoiltani.

Työmaallemme tuli lähikaupungista siivoojaryhmä tekemään loppusiivousta. Kyselin heidän palkkojaan ja he kertoivat avoimesti, mitä heille on luvattu. Kerroin sopimuksen mukaisista palkoista.

Myöhään illalla siivousyrittäjä soitti itkien minulle, että hän on joutunut kilpailemaan siivousurakan niin halvaksi, että hän joutuu rahoittamaan sen metsäkoneurakoinnilla.

Paperin selkkauksessa on työnantajapuoli päättänyt jyrätä huononnustavoitteensa läpi maksoi mitä maksoi. Kysymys ei ole enää taloudellisista realiteeteista.

Pelkästään työsulun kustannukset paperikapitalisteille itselleen syövät tavoitellut säästöt kymmenen tulevan vuoden ajalta. Muulle yhteiskunnalle, myös sadoille ellei tuhansille rekkakuskeille aiheutuvia tappioita ja kärsimyksiä työsulusta ei kukaan ole viitsinyt toistaiseksi edes arvioida.

Ekonomisteilla ja iltapäivälehtien toimittajilla on kyllä taskulaskimet kourassa heti kun pienikin lakko on kysymyksessä.

On alkanut sota ammattiyhdistysliikkeen panemiseksi polvilleen. Kun yksi vahvimmista linnakkeista on saatu nujerrettua, on seuraavien vuoro.

Reijo Martikainen

valtuutettu (vas.)

Hämeenlinna

Päivän lehti

23.1.2020