fbpx
Uutiset

Älytöntä jäkätystä eurokriisistä

Eduskunnassa kaikki keskustelut kääntyvät nyt euroalueen kriisiin, erityisesti Italian ja Kreikan tapauksiin.

Viimeksi tiistaina pääministeri Jyrki Kataisen ilmoitus kriisitilanteesta muuttui debatiksi opposition ja pääministerin välillä.

Ongelma näissä debateissa on se, ettei oppositio vastaa ydinkysymykseen: miten euroalueen rahoituskriisi tulisi hoitaa? Oppositio tyytyy lähinnä luettelemaan tehtyjä virheitä EU-tasolla ja arvostelemaan ongelmamaiden holtitonta talouden hoitoa.

EU-tasolla on tehty suuria virheitä. Jotain on pahasti pielessä, jos kasvu- ja vakaussopimuksessa sanotaan, ettei maan julkinen velka saa ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta, mutta velkaa on 120 prosenttia kuten Italialla, ja Kreikalla vielä tätäkin enemmän.

Menneistä syyttely ei kuitenkaan auta, vaan kaikki voimat pitäisi keskittää akuutin ongelmatilanteen laukaisemiseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on viljellyt kielikuvaa letkujen irrottamisesta eli kriisimaiden rahoituksen lopettamisesta. Jos näin tehtäisiin, palkanmaksu Kreikassa loppuisi nopeasti julkisella puolella, rahat pakenisivat maasta, pörssikurssit syöksyisivät koko euroalueella ja pankkeja kaatuisi.

Seuraukset olisivat katastrofaalisia.

Kataisen mukaan syy- ja seuraussuhteet jätetään tietoisesti kertomatta näiden värikkäiden sutkautusten jälkeen.

Siinä oppositio on oikeassa, että kriisimailta puuttuu poliittista johtajuutta ja sen takia, ainakin toistaiseksi, kykyä toteuttaa pelastuspaketeissa sovitut asiat.

Ongelmien toteaminen ei kuitenkaan auta kriisin ratkaisussa piirun vertaa. Vain se auttaa, jos EU kykenee tiukentamaan kontrolliaan ja patistamaan ongelmamaita päätösten toteuttamiseen.

Myös hallitusten ja pääministerien vaihtuminen Kreikassa ja Italiassa lisää edes ripauksen lisää toivoa siihen, että ongelmavyyhti alkaisi purkautua oikeaan suuntaan.

Katainen joutui myös oikomaan perussuomalaisten riveistä tulleita ajatuksia eurosta luopumisesta. Jos eurosta luovuttaisiin Suomessa, pakenisivat rahat pankeista ja Suomen talous joutuisi hallitsemattomaan tilaan.

Keskustalla on ollut vaikeuksia esittää uskottavasti kritiikkiä hallituksen EU-politiikasta. Puheenjohtaja Mari Kiviniemi sanoi Suomen olevan täysin Saksan ja Ranskan vietävissä. Hän muistutti myös Suomen vastuiden kasvamisesta.

Totuus on kuitenkin se, että nykyinen hallitus tiukensi tuntuvasti edellisen Kivinimen johtaman hallituksen linjausta rajaamalla vastuita ja vaatimalla takuita eurolainoilleen.

Suomi on ollut yhteisrintamassa kaikkien vastuullisten euromaiden kanssa pelastamassa euroaluetta ja sen ongelmamaita.

Ekonomisti Timo Tyrväinen kiteytti osuvasti Suomen linjan eurokriisin hoitamisessa: suhteellisen pienellä omalla panoksella torjumme nyt valtavan suurta riskiä.

Eikä Tyrväinen suinkaan ole ajatuksineen yksin.

Menot