Uutiset Helsinki

Ambulanssilentoja järjestävä yhtiö varautuu hakemaan potilaita jopa Floridasta

Ema Finland -yhtiö haki Espanjan Aurinkorannikolta koronaan sairastuneita.
Ulkoministeriö kertoo, ettei sillä ole yleisellä tasolla tietoa ulkomailla olevien matkailijoiden terveydentilasta. Hätätilanteessa ulkoministeriö pyrkii avustamaan konsulipalvelulain mukaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi
Ulkoministeriö kertoo, ettei sillä ole yleisellä tasolla tietoa ulkomailla olevien matkailijoiden terveydentilasta. Hätätilanteessa ulkoministeriö pyrkii avustamaan konsulipalvelulain mukaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Koronaan vakavasti sairastuneita suomalaisia voidaan hakea tarvittaessa jopa Floridasta saakka, kertoo ambulanssilentoja järjestävän Ema Finland -yhtiön lääketieteellinen johtaja Tuomas Hiltunen.

Ensi sijassa kohteena on koronaviruksen runtelema Eurooppa.

–  Olemme tilanteessa hereillä. Mietimme päivittäin miten reagoimme ja millä aikataululla, Hiltunen sanoo.

Hiltunen oli tiistaina hakemassa suomalaisia potilaita Espanjan Aurinkorannikolta. Hiltunen ei kerro potilaiden tarkkaa määrää, mutta heitä oli muutamia. Ainakin osa oli tehohoidossa.

–  Lento meni sinänsä hyvin, mutta olosuhteet olivat poikkeuksellisia, Hiltunen kertoo.

Vakavasti sairastuneiden potilaiden kuljetus sisältää hänen mukaansa huomattavan monimutkaisia elementtejä. Lentokuljetus aiheuttaa lääkinnällisiä ongelmia. Kysymys on siitä, voidaanko lento järjestää turvallisesti.

Vastaavia lentoja jo 30 vuoden ajan

Lento Aurinkorannikolle tehtiin suomalaisen Jetflite-yhtiön koneella. Potilasturvallisuuden aiheuttamien ongelmien ja rajoitteiden vuoksi kone oli tavallista suurempi.

Euroopan unionin kansalaiset ovat oikeutettuja saamaan hoitoa missä tahansa EU-maassa. Espanjassa hoidon taso ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi hyvää.

Hiltunen korostaa sitä, että Ema on tehnyt vastaavia ambulanssilentoja jo 30 vuoden ajan. Hänen mukaansa yhtiön työntekijät ovat osaavaa porukkaa.

Hiltunen kertoo, että vakuutusyhtiöt maksavat lennot potilaiden matkavakuutuksista. Maksajina voivat olla myös yritykset, jotka haluavat kotiuttaa henkilöstöään.

–  Lääkäreinä haluamme auttaa inhimillisissä tragedioissa, Hiltunen painottaa.

Vastassa hoitohenkilökuntaa ja ambulanssi

Virallisilla ambulanssilennoilla tulevia Suomen kansalaisia vastassa on hoitohenkilöstö ja ambulanssi, joka kuljettaa heidät pois lentoasemalta, kertoo Suomen lentoasemia operoiva Finavia sähköpostitse.

Ambulanssilennon operoiva lentoyhtiö vastaa Finavian mukaan siitä, että saapuminen Suomeen menee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Rajavartioston ohjeiden mukaan oikein.

Finavialla itsellään ei ole viranomaisvaltuuksia.

UM:llä ei tietoa matkailijoiden terveydentilasta

Ulkoministeriö kertoo, ettei sillä ole yleisellä tasolla tietoa ulkomailla olevien matkailijoiden terveydentilasta. Hätätilanteessa ulkoministeriö pyrkii avustamaan konsulipalvelulain mukaisesti.

Ulkoministeriön mukaan valtio ei voi päättää sairastuneen matkailijan kotiuttamisesta, vaan arvion tekee hoitava lääkäri. Valtio ei myöskään vastaa sairastuneen matkailijan kotiuttamisesta aiheutuvista kuluista

Aurinkorannikon ambulanssilennosta kertoi aiemmin Yle. STT

Päivän lehti

6.4.2020